Δημοφιλείς παρανοήσεις για την ανατροφή των παιδιών: Οι ειδικοί αντιτίθενται στα κοινά πιστεύω

Είναι πραγματικά τόσο κακός ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη; Μπορούν οι γονείς να αναδείξουν αδυναμία στα παιδιά; Είναι απαγορευμένο να φωνάζει ένας γονιός; Πρέπει πάντοτε να συμφωνούν οι γονείς; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κατά την ανατροφή των παιδιών τους. Οι ειδικοί στον Guardian παρουσιάζουν αλήθειες και αντιρρίπτουν μύθους γύρω από αυτά.

Απαγόρευση της δημοσίευσης φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο

ΛΑΘΟΣ. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της δημιουργίας ενδιαφέροντος περιεχομένου και της υπερβολικής εκθεσης των παιδιών. Δημοσιεύονται πολλές φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών καθημερινά και όχι μόνο σε ειδικές περιστάσεις ή όταν κάτι αστείο ή χαριτωμένο συμβαίνει.

«Έχει γίνει δεδομένο ότι είναι λάθος να δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο: αλλά το έκανα και δεν το μετανιώνω. Το σημαντικό είναι να είμαι ευαίσθητος και να σέβομαι ότι το παιδί μου μια μέρα θα μεγαλώσει και θα έχει τις δικές του ιδέες». Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί σας δεν είναι απλώς η προέκτασή σας. Μερικοί γονείς το ξεχνούν αυτό μερικές φορές, αναφέρει η O’Malley.

Η μετάβαση από το να μην έχετε παιδιά, στο να έχετε ένα, είναι πιο δύσκολη από τη μετάβαση από ένα παιδί σε άλλα ή περισσότερα

ΛΑΘΟΣ «Πρέπει να μάθεις να γίνεσαι γονιός ξανά από την αρχή όταν προσθέτεις ένα δεύετερο παιδί», λέει η Perry. Το κλειδί για να λειτουργήσει η μετάβαση, αναφέρει, είναι να διασφαλίσουν οι γονείς ότι η εμπειρία του ερχομού του νέου μωρού είναι όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστική και θετική για το μεγαλύτερο παιδί – και να διατηρήσουν τις ανάγκες του στο μπροστινό μέρος του μυαλού τους.

Μην αναιρείτε τα συναισθήματά τους. Μην πείτε στο μεγαλύτερο παιδί ότι ζηλεύει και μην πείτε: «Πρέπει να είσαι μεγάλο κορίτσι/αγόρι τώρα». Βοηθήστε το μεγαλύτερο παιδί να συμμετάσχει στη φροντίδα του νέου μωρού, αλλά μην το κάνετε να φαίνεται σαν μια αγγαρεία που μπορεί να μην θέλει να κάνει.

Ένας καλός γονιός δεν φωνάζει ποτέ

ΛΑΘΟΣ «Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ήρεμοι όλη την ώρα: κουραζόμαστε και φωνάζουμε στα παιδιά», λέει η Sandahl. Το σημαντικό είναι τι κάνουμε αφότου φωνάξουμε. «Όταν ηρεμείς, επιστρέφεις στο παιδί και ζητάς “Συγγνώμη, δεν έπρεπε να σου φωνάξω”. Εξηγήστε του ότι δεν είστε τέλειοι και αναγνωρίζετε πως η συμπεριφορά σας δεν ήταν σωστή. Επίσης: σκεφτείτε τι πυροδότησε το ξέσπασμα και σκεφτείτε πώς να σταματήσετε να συμβεί αυτό άλλη φορά.

Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με το καθένα

ΑΛΗΘΕΙΑ «Όταν περνάς χρόνο κατ΄ιδίαν με το παιδί σου, το βλέπεις να ανθίζει», λέει η Sandahl. «Μπορεί να είναι μια βόλτα, ένα πικνίκ, ένα βράδυ. Το να περνάτε χρόνο με το κάθε παιδί ανοίγει ένα νέο βάθος στη σχέση σας». Με τους εφήβους, μπορεί να τους δώσει τον χώρο για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, αλλά μην τους ανακρίνετε διαφορετικά πιθανότατα θα κλειστούν.

Ένα μωρό δεν χρειάζεται να αλλάξει τη ζωή σας

ΛΑΘΟΣ «Σας αλλάζει σωματικά και ψυχολογικά», λέει η μεταγεννητική ιατρός του NCT, Anna Hammond. «Αλλά αλλάζει τις σχέσεις σας και την κοινωνική σας ζωή. Τα νεογέννητα χρειάζονται ασφάλεια, τροφή, ζεστασιά και σχέση για να επιβιώσουν. Αλλά όσο περνάει ο καιρός – σίγουρα μετά από τρεις μήνες – θα πρέπει να μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να πάρετε πίσω μερικές από τις παλιές σας συνήθειες. Αυτό που θα κάνετε θα εξαρτηθεί από το τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς: σκεφτείτε τι ήτ

δειτε ακομα

δειτε ακομα