Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα “μυστικά” του ηφαιστείου της Σαντορίνης σε μια παρουσίαση στα Φηρά

Μια ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες του πλανήτη θα βρεθούν στη Σαντορίνη από τις 20 έως τις 25 Απριλίου. Θα λάβουν μέρος σε συναντήσεις, θα κάνουν γεωλογικές εξερευνήσεις στο ηφαιστειακό συγκρότημα και θα παρουσιάσουν τα ευρήματα των ερευνών τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 7 μ.μ., θα γίνει μια εκδήλωση ανοικτή για το κοινό στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, όπου όλοι οι επιστήμονες θα προβάλουν τις έρευνές τους.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν επιστήμονες από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Παρασκευή Νομικού, ο Στέφανος Κίλιας, ο Δημήτρης Παπανικολάου, η Όλγα Κουκουσιούρα και η Παρασκευή Πολυμενάκου.

Η αποστολή IODP 398 πραγματοποίησε έρευνες στη Σαντορίνη από Δεκέμβριο 2022 έως Φεβρουάριο 2023 με το ερευνητικό σκάφος “Joides Resolution”. Ανακάλυψαν πυρήνες από τα ιζήματα και τα ηφαιστειακά στρώματα κάτω από τη θάλασσα σε βάθος 900 μέτρων. Τα ευρήματα μελετώνται πλέον σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν τη γεωλογική ιστορία των ηφαιστείων της Σαντορίνης και του Κολούμπο, καθώς και να ενημερώσουν το κοινό για τα γεωκίνδυνα της περιοχής.

Οι έρευνες έχουν ήδη αποκαλύψει ενδιαφέρουσα ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ανακάλυψαν υποθαλάσσιες έκρηξεις, το στρώμα ελαφρόπετρας του ηφαιστείου Καμένη και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν ενθουσιάσει τους επιστήμονες.

Η συνάντηση θα βοηθήσει τους επιστήμονες να συζητήσουν, να μοιραστούν αποτελέσματα και ιδέες και να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής για τη γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα