Ανακαλύφθηκαν πάνω από 100 νέα είδη ζώων σε υποβρύχια οροσειρά κοντά στη Χιλή

Επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από 100 νέα είδη ζώων σε υποθαλάσσια οροσειρά στα νερά της Χιλής. Τα ζώα εντοπίστηκαν σε βάθος μέχρι και 3.530 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κατά μήκος της Salas y Gómez Ridge, μιας οροσειράς μήκους 2.900 χιλιομέτρων που εκτείνεται ανάμεσα στη Χιλή και το Νησί του Πάσχα. Η ανακάλυψη περιλάμβανε κοράλλια βαθέων θαλασσών, γυάλινα σφουγγάρια, αχινούς, αμφίποδα και άλλα είδη που μάλλον δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ για να εξερευνήσουν τη θαλάσσια ζωή και να χαρτογραφήσουν 52.777 τετραγωνικά χιλιόμετρα του βυθού και των βουνών.

Ο ειδικός Δρ. Χαβιέρ Σελάνες δήλωσε: «Ξεπεράσαμε κατά πολύ τις προσδοκίες μας σε αυτή την αποστολή. Η ποσότητα των ευρημάτων, ειδικά για ορισμένες ομάδες όπως τα σφουγγάρια, είναι εντυπωσιακή».

Η ανακάλυψη των νέων ειδών ζώων αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τα θαλάσσια πάρκα Nazca-Desventuradas και Juan Fernández.

Το ψηλότερο από τα τέσσερα υποθαλάσσια βουνά, που εξερευνήθηκε για πρώτη φορά στα 3.530 μέτρα βάθος, πήρε το όνομα «Solito» από την ομάδα ερευνητών. Μια δεύτερη αποστολή έχει ξεκινήσει με το ερευνητικό σκάφος Falkor κατά μήκος της κορυφογραμμής.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των ειδών θα διαρκέσει πολλά χρόνια, με τον Δρ. Σελάνες και την ομάδα του να έχουν στη διάθεσή τους έναν μεγάλο αριθμό δειγμάτων έτσι ώστε να διαπιστώσουν την ποικιλία της βιοποικιλότητας.

Οι καταδύσεις μεταδίδονται ζωντανά στο κανάλι του ινστιτούτου στο YouTube.

Πηγή: Independent

δειτε ακομα

δειτε ακομα