Εκλογές στην Τουρκία: Οι νέοι υπουργοί και τα διεθνή «παζάρια» του Ερντογάν

Σε λίγες ημέρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου του Ταγίπ Ερντογάν. Η μεταβαλλόμενη θέση του Υπουργού Εξωτερικών απασχολεί τους αναλυτές. Ωστόσο, το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας δεν αλλάζει. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του υπουργού Οικονομικών στην εποχή της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και του υψηλού πληθωρισμού.

Ο Hakan Fidan, αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), φαίνεται να διαδέχεται τον Mevlut Cavusoglu στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, 2 Ιουλίου, αφού οι εκλογές του δευτέρου γύρου προεδρικών εκλογών κέρδισε ο Ερντογάν. Σήμερα, ξεκίνησε η συνεδρίαση του AKP, το κόμμα του Ερντογάν που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, και λίγες ώρες αργότερα διέρρευσε η λίστα με τα μέλη της κυβέρνησης στο Fox Haber, σύμφωνα με τον οποίο η λίστα πήραν τα μέλη του AKP.

Σύμφωνα με τις φήμες, ο Hulusi Akar θα παραμείνει υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Όσον αφορά τη θέση του “τσάρου” της τουρκικής οικονομίας, που βρίσκεται σε κατάρρευση, υπάρχει η πιθανότητα να αναλάβει εκ νέου αυτή τη θέση ο Mehmet Simsek, ο οποίος εγκατέλειψε αυτό το αξίωμα το 2015. Ο Mehmet Simsek συναντήθηκε ήδη ιδιωτικά με τον Ερντογάν, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη κάποιες επίσημες ανακοινώσεις.

Οι τουρκικοί ΜΜΕ αναφέρουν ότι η παρουσία του Mehmet Simsek ως επικεφαλής της οικονομίας της Τουρκίας θα συμβάλει στην ανάκαμψη και θα βοηθήσει να ανακουφιστεί η ασφυκτική πίεση που ασκείται στην τουρκική λίρα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα