Τροπολογία Κεραμέως: Από το βήμα στο άλμα;

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές -αναφορικά με την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και τα δημοψηφίσματα, εάν χρειαζόταν- το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, απαιτούσε την έγκριση της απλής πλειοψηφίας για να γίνει νόμος του κράτους.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες το υπουργείο Εσωτερικών απέφευγε να πάρει θέση για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η θετική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έδωσε αφορμή για νέες εξελίξεις.

Έτσι, σε μια ξαφνική κίνηση, η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία με την οποία καλεί τα κόμματα να υποστηρίξουν την γενική επισωρευμένην εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Αυτό απαιτούσε την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης από 200 βουλευτές. Η ξαφνική κίνηση της κυβέρνησης έφερε σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία παραμένουν αναποφάσιστα για τη στάση τους στη συνέχεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι πρόκειται για επικοινωνιακά τρικ και το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι θα ξεκινήσει τη συζήτηση από το μηδέν.

Τα δεδομένα, πάντως, που οδήγησαν αρχικά σε συμφωνία για την αναγκαιότητα εισαγωγής της επιστολικής ψήφου, δεν έχουν αλλάξει. Οι παλαιότεροι συνήθιζαν να λένε ότι υπάρχει ακόμη μια Ελλάδα, που ζει έξω από την Ελλάδα. Ήταν ο αυθαίρετος, ίσως υπερβολικός, αλλά πάντως σχηματικός τρόπος για να περιγράψουν τους Έλληνες της διασποράς, το πλήθος όσων επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα και να αναζητήσουν ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στο εξωτερικό.

Στα ποσοτικά στοιχεία σχετικά με όσους αποκλείονται από την ψηφοφορία θα πρέπει να προστεθεί η πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται σε περίοπτη θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αποχή είναι ίσως ο κύριος λόγος της αποτυχίας των πολιτικών δυνάμεων και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο μένει ανεξήγητη. Οι αιτίες είναι πολλές, όπως και οι ποικίλες απαντήσεις που απαιτούνται για την αναστροφή αυτής της τάσης.

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι το ήμισυ, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο από το ήμισυ, του πληθυσμού δεν επιχειρεί καν να εκφράσει την άποψή του στο εκλογικό τμήμα αποτελεί ένδειξη ότι το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα