Πάνω από 3,1 εκατομμύρια Έλληνες δεν αναζητούν δουλειά

Τον Ιούνιο, ο πληθυσμός εργασίας (17-64 ετών) που δεν αναζητά εργασία ανήλθε σε 3.088.247 άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός ανεργίας μειώθηκε από 12,3% σε 11,1% στον Ιούνιο του 2022.

Ο αριθμός αυτός είναι ανησυχητικός, εφόσον ο αριθμός των εργαζομένων ήταν 4.189.462. Δηλαδή, οι Έλληνες που αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας είναι μόλις 1,1 εκατομμύριο λιγότεροι από τους εργαζόμενους. Αυτό απειλεί το ΑΕΠ, τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημόσια έσοδα. Το χαμηλό επίπεδο απασχόλησης σε άτομα 16-64 ετών αποτελεί την πηγή του προβλήματος. Το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν 66% το 2022, δεύτερο χαμηλότερο από την Ιταλία (65%) και χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (75%).

Παρά τη μείωση της ανεργίας, η διαφορά με την ΕΕ παραμένει σταθερή, σύμφωνα με την Eurostat. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση στην Ελλάδα ήταν 59,4%, ενώ στην ΕΕ-27 ήταν 65%. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις γυναίκες και τους νέους. Η απασχόληση των γυναικών στην Ελλάδα ήταν 51,5%, έναντι 59,9% στην ΕΕ, ενώ η απασχόληση των νέων ήταν 24% στην Ελλάδα, έναντι 40,3% στην ΕΕ.

Το πρόβλημα της χαμηλής απασχόλησης στην Ελλάδα είναι διαχρονικό και συνδέεται με την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης των αναγκών της οικονομίας με την παιδεία, καθώς και την αύξηση της συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Ο Ευρωπαϊκός Επιτροπή πρότεινε μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτούς τους τομείς. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρέχει επίσης ευκαιρίες για την αύξηση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με προγράμματα χρηματοδότησης 5,2 δισ. ευρώ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα