Νέα Υόρκη: Οι φωτιές στον Καναδά επηρεάζουν την πόλη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νέα Υόρκη κατατάχθηκε ανάμεσα στις χειρότερες στον κόσμο την Τετάρτη, καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά συνέχισε να καλύπτει τη μεγαλούπολη των ΗΠΑ, δημιουργώντας μια δεύτερη μέρα πορτοκαλί ομίχλη και αναγκάζοντας αρκετούς να φορούν μάσκες σε υπαίθριους χώρους.

Οι αρχές της πόλης ενημέρωσαν τους κατοίκους να περιορίσουν την υπαίθρια δραστηριότητα την Τετάρτη και προειδοποίησαν ότι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προβλήματα αναπνοής είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Τα σχολεία είναι ανοιχτά αλλά δεν έχουν υπαίθριες δραστηριότητες εξαιτίας της κατάστασης του αέρα η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα της IQAir, την Τρίτη η πόλη κατέγραψε την χειρότερη όλων των πόλεων στον κόσμο σχετικά με την ποιότητα του αέρα, φτάνοντας στο χειρότερό της επίπεδο από το 1960. Από την Τετάρτη το απόγευμα, η πόλη κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με AQI 158, έναν χαρακτηρισμό που θεωρείται επικίνδυνος για όλους τους κατοίκους.

Επικίνδυνα μικροσωματίδια

Ο καπνός της πυρκαγιάς περιέχει μικροσωματίδια, γνωστά ως PM2.5, τα οποία μπαίνουν στους πνεύμονες και προκαλούν προβλήματα υγείας όπως άσθμα και βρογχίτιδα. Η συγκέντρωση PM2.5 στη Νέα Υόρκη είναι περίπου 15 φορές μεγαλύτερη από την τιμή κατευθυντήριας γραμμής ετήσιας ποιότητας αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη προέτρεψε τους ευάλωτους κατοίκους να περιορίσουν τις εξόδους τους στο εξωτερικό και είπε ότι η ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί προσωρινά την αργοπορία της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης, αλλά αναμένεται να χειροτερεύσει Πέμπτη από το απόγευμα και μετά.

«Αυτό μπορεί να είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε κάτι τόσο δραματικό», είπε ο Άνταμς. «Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει αυτές τις συνθήκες. Πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές και να βελτιώνουμε την ποιότητα του αέρα και να δημιουργούμε ανθεκτικότητα».

δειτε ακομα