Έρευνα: Οι Κίνδυνοι που Σχετίζονται με τα Υπερεπεξεργασμένα Τρόφιμα

Η υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με επιπλέον κινδύνους για περισσότερες από 30 παθήσεις. Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The BMJ» αποκάλυψε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, καρκίνος, ψυχικές διαταραχές και ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 45 μετα-αναλύσεις από 14 μελέτες που αποκάλυψαν τη συσχέτιση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, με συνολικά σχεδόν 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, 48 έως 53% περισσότερο άγχος και κοινές ψυχικές διαταραχές και 12% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση συνδέεται με 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για δράση για τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, προτείνοντας την ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης.

Πληροφορίες για τα Υπερεπεξεργασμένα Τρόφιμα

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως στιγμιαία νουντλς, κοτομπουκιές, χοτ ντογκ, έτοιμα γεύματα, δημητριακά με ζάχαρη, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, σνακ και αναψυκτικά. Αυτά τα τρόφιμα υφίστανται πολλές βιομηχανικές επεξεργασίες και μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που τροποποιούν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Συνήθως είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και λίπη, ενώ λείπουν από βιταμίνες ή φυτικές ίνες.

Η κλινική διαιτολόγος Ντέινα Χιουνς υπογραμμίζει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αφαιρούν τη θρεπτική τους αξία και περιέχουν πολλές πρόσθετες ουσίες που δε θα χρησιμοποιούσαμε στη μαγειρική μας. Επιπλέον, είναι βιομηχανικής προέλευσης και μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τέλος, η ειδικός υπογραμμίζει ότι η απάντηση σε αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι σταδιακές αλλαγές στη διατροφή μας, αντικαθιστώντας τα με πιο υγιεινές επιλογές ολικής άλεσης, καθώς και την υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ: Medical News Today

δειτε ακομα

δειτε ακομα