Έρευνα: Οι λόγοι που εθίζουμε στα επεξεργασμένα τρόφιμα και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Μια έρευνα που διεξήχθη από την καθηγήτρια ψυχολογίας Άσλεϊ Γκίρχαρντ, επαναπροσδιορίζει τον εθισμό στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι αιτίες περιλαμβάνουν υπερβολική κατανάλωση, απώλεια ελέγχου, λαχτάρα και συνέχιση της συνήθειας ακόμα και με αρνητικές συνέπειες. Αν κάποιος εκδηλώνει δύο από αυτά τα συμπτώματα, θεωρείται εθισμένος.

Η έρευνα αναφέρει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή πρόσθετα λίπη. Οι ερευνητές επίσης εξηγούν ότι ο σκοπός της καθημερινής διατροφής είναι να παρέχει τροφή στον οργανισμό, ενώ ο σκοπός των επεξεργασμένων τροφίμων είναι το οικονομικό κέρδος.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι η εξωκυτταρική ντοπαμίνη στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου είναι η κύρια αιτία εθισμού στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών αυξάνει τη ντοπαμίνη, η οποία κάνει το άτομο να νιώθει ευτυχισμένο. Όμως, μετά από λίγο η ντοπαμίνη αυτή διαλύεται και το άτομο αισθάνεται άσχημα. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, τρώει περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να εθίζεται. Παρόμοια διαδικασία συμβαίνει και με τους εθισμένους σε αλκοόλ και κάπνο.

Ένας στους επτά άνθρωποι είναι εθισμένος στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό τον εθισμό είναι η ταχύτητα κατάποσης τροφών και τα πρόσθετα συστατικά που βελτιώνουν την γεύση και την υφή των τροφίμων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα