Οράματα του Ερντογάν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι κίνητρα του Ερντογάν για την προσέγγιση με την Ελλάδα είναι αδιαφανή, αλλά μια ρεαλιστική ανάλυση αναδεικνύει την ουσιαστικότητα της υπόθεσης. Η τακτική των χαμηλών τόνων έναντι της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσει τις σχέσεις με τη Δύση και να συγκεντρώσει την υποστήριξη για την επιβολή της πολιτικής του.

Η απρόσμενη στρατηγική επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας ενίσχυσε το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ενώ οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δυσκολέψει. Ενίσχυσε επίσης τις στρατηγικές συμμαχίες τους με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και δημιούργησε κίνητρα για τον ελληνικό επανεξοπλισμό.

Ο Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι η πολιτική του μαστιγίου δεν ήταν αποτελεσματική, επέλεξε να ακολουθήσει μια πολιτική καρότου. Επίσης, προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα από εμπόδιο σε γέφυρα για τη Δύση και να διατηρήσει την υποστήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενος τη στρατηγική θέση της Τουρκίας.

Τελικά, ο στόχος του Ερντογάν είναι να διασπάσει το ευρωπαϊκό και ισραηλινό στρατόπεδο της αντιπαράθεσης και να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ένα μέρος αυτής της στρατηγικής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα