Πέθανε η Μυρσίνη Ζορμπά, η πρώην υπουργός Πολιτισμού και ευρωβουλευτής που είχε όραμα έναν σύγχρονο πολιτισμό

Στα 74 της χρόνια, απεβίωσε η πρώην υπουργός Πολιτισμού και ευρωβουλευτής Μυρσίνη Ζορμπά. Η κα Ζορμπά διατέλεσε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019), ευρωβουλευτής (από το 2000 έως το 2004) και πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (από το 1995 έως το 1999). Η ίδια ενημέρωσε την κοινή γνώμη μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook το βράδυ της Πέμπτης.

Το όραμα της για έναν σύγχρονο πολιτισμό ήταν σημαντική πτυχή της πολιτικής της δράσης. Μιλώντας για το όραμά της, είχε πει: «Ο σύγχρονος πολιτισμός με επάρκεια να κοιτάξει προς το παρελθόν που είναι η πολιτιστική κληρονομιά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, διορατικότητα και γνώση της Ιστορίας μας να κοιτάξει προς το μέλλον, προς τους νέους ανθρώπους, την κοινωνία».

Η τελευταία της πολιτική θητεία ήταν ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2018 έως το 2019 ενώ ο καρκίνος είχε ήδη εισβάλει στη ζωή της. Παρά τη σοβαρή της κατάσταση, η ίδια συνέχισε να αφιερώνει με πάθος τον χρόνο της στο όραμά της. Στο κείμενό της στο Facebook, περιέγραψε τον φόβο που την δέσποζε ως “συμπαγή όγκος που διαρκώς μεγαλώνει”, αλλά έδωσε έμφαση στη ζωή της και στον πραγματικό κόσμο στον οποίο ζούσε.

δειτε ακομα