Πλατφόρμα για τη Δήλωση Απασχόλησης των Συνταξιούχων είναι πλέον διαθέσιμη

Τώρα οι συνταξιούχοι που εργάζονται μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ειδική πλατφόρμα για να δηλώσουν την απασχόλησή τους. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), πατώντας στην κατηγορία: Συνταξιούχοι – Δήλωση Απασχόλησης, ή πηγαίνοντας απευθείας στον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php, για να υποβάλετε ηλεκτρονικά τη δήλωση για την εργασία σας.

Πιο συγκεκριμένα, θα συνδεθείτε με τα διαπιστευτήρια TAXISNET, θα δηλώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία, τον αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ, για να γίνουν στη συνέχεια διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. Έτσι θα εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή, αυτοαπασχολούμενος, ελεύθερο επάγγελμα), το ποσό της αμοιβής και ο πόρος που θα κρατηθεί για λογαριασμό του e-ΕΦΚΑ.

Επιπλέον:

  • Για μισθωτούς: Ο πόρος θα είναι 10% πάνω στον μισθό, επιβαρύνοντας μόνο τον εργαζόμενο.
  • Για αυτοαπασχολούμενους: Ο πόρος θα είναι επιπλέον 50% πάνω στην επιλεγμένη ασφαλιστική κλάση.
  • Για συνταξιούχους με αναπηρία: Δεν απαιτείται ο πόρος. Η σύνταξη αναπηρίας θα καταβάλλεται ανεξάρτητα από τα εισοδήματά τους και την εργασία τους.
  • Εξαιρέσεις περιλαμβάνουν αγρότες συνταξιούχους του ΟΓΑ, άλλους αγρότες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ ετησίως, πολύτεκνους και συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών.
  • Αν παραβλέψετε να δηλώσετε την εργασία σας, υπάρχει πρόστιμο αντίστοιχο με το 12 συνταξιούχους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα