Δωρεές εταιρειών προς Βρετανούς βουλευτές

 

Πολλοί βρετανοί βουλευτές λαμβάνουν συνεχώς δωρεάν εισιτήρια από τράπεζες, εταιρείες στοιχηματισμού και πετρελαϊκές. Αυτό δεν θεωρείται παράβαση των κανόνων του κοινοβουλίου.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι γνωστή για τις πολλές καλοκαιρινές διοργανώσεις της, όπως της μουσικής, του τένις, των ιπποδρομιών και του θεάτρου.

Ο βρετανικός εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι άνω των 100 βουλευτών έλαβαν δωρεάν εισιτήρια που υπολογίζονται σε 180.000 λίρες από τον περασμένο Μάιο έως τον Ιούλιο.

Μεγάλα ονόματα και δωρεές

Οι βρετανοί υπουργοί Τζέρεμι Χαντ, Όλιβερ Ντόουντεν και η αρχηγός της αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ είναι από τους βουλευτές που έλαβαν δωρεάν εισιτήρια.

Οι εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια είναι κυρίως τράπεζες, εταιρείες πετρελαίου, εταιρείες στοιχηματισμού και μέσα ενημέρωσης. Παραδείγματος χάρη, ο υφυπουργός επιστήμης και τεχνολογίας Πολ Σκάλι έλαβε δωρεάν εισιτήρια αξίας 1.560 λιρών για το Wimbledon από την πετρελαϊκή BP, ενώ ο Κιρ Στάρμερ έλαβε πακέτο δώρου για το Epsom Derby αξίας 3,716 λιρών και εισιτήρια αξίας 698 λιρών για συναυλία των Coldplay. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ έλαβε εισιτήριο αξίας 600 λιρών για το Chelsea Flower Show από τη Lloyds, μια μεγάλη βρετανική τράπεζα.

Ο κίνδυνος των δωρεάν εισιτηρίων

Αν και τέτοιου είδους δωρεές δεν αντίκεινται στους κανόνες του βουλευτικού κώδικα δεοντολογίας, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με την επιρροή των εταιρειών στους βουλευτές. Ο Διεθνής Οργανισμός Διαφάνειας αναφέρει ότι οι βουλευτές πρέπει να απορρίπτουν τα δώρα και να αναρωτιούνται για τα κίνητρα των εταιρειών που τους τα προσφέρουν.

Η κυβέρνηση αντιδρά με την ανακοίνωση ότι έχει δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες για τα δώρα που λαμβάνουν οι βουλευτές. Ωστόσο, το Guardian ισχυρίζεται ότι πολλές δωρεές κόστους κάτω των 300 λιρών δεν χρειάζεται να ανακοινώνονται.

Πριν από μερικούς μήνες, ένα άρθρο στο Times αποκάλυπτε ότι οι βουλευτές μπορούν να αποφύγουν τη δήλωση των δώρων που λαμβάνουν. Ένας βουλευτής είχε πει ότι έχει λάβει δωρεάν εισιτήρια αξίας 295 λιρών για ιπποδρομίες που δεν χρειάζεται να αναφέρονται.

δειτε ακομα