Συναγερμός στο Λευκό Οίκο για την Ουκρανία [vid]

Ο Λευκός Οίκος εκτοξεύει σήμα κινδύνου: Τα χρήματα για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εξαντλούνται και ο χρόνος για να αποφασιστεί ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης από το Κογκρέσο είναι περιορισμένος, όπως ανέφερε η διευθύντρια προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Σαλάντα Γιανγκ, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν δεν γίνει κάτι έως το τέλος του έτους, η Ουκρανία δεν θα λάβει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και όπλα από τις ΗΠΑ.

Το προτεινόμενο πακέτο χρηματοδότησης που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέρχεται σε περίπου 100 δισ. δολάρια, με σκοπό να υποστηριχτούν εκτάκτως η Ουκρανία, το Ισραήλ, η αντιμετώπιση της επέκτασης της επιρροής της Κίνας και η διαχείριση της μετανάστευσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Η παράταση της χρηματοδότησης λήγει στα μέσα Ιανουαρίου και αν δεν επιλυθεί η χρηματοοικονομική κρίση, είναι πιθανόν να δρομολογηθούν αντίποινα από τους Ρώσους. Η πολιτική αναταραχή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, που είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά την αποπομπή του προέδρου του, έχει αποτραπεί με την ανάληψη της προεδρίας από τον Μάικ Τζόνσον. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ουκρανία αν δεν εξασφαλιστεί η οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα