Θρίλερ σε εκκλησία στη Μπουρκίνα Φάσο – 15 νεκροί από πυρά τρομοκρατών

Τουλάχιστον δεκαπέντε πιστοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση που αποδίδεται σε τζιχαντιστές κατά καθολικής εκκλησίας, κατά τη διάρκεια λειτουργίας, στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, την Κυριακή. Σύμφωνα με αναφορές, οι επιτιθέμενοι επιτέθηκαν στην κοινότητα του χωριού Εσακάν κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης λειτουργίας. Μέχρι στιγμής, δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με δώδεκα θύματα να πεθαίνουν κατευθείαν και τρία άλλα να απωλείνουν τη ζωή τους αργότερα λόγω των τραυμάτων τους. Υπήρξαν επίσης δύο τραυματίες.

Οι τρομοκράτες στη Μπουρκίνα Φάσο έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχουν αναγκάσει πάνω από δύο εκατομμύρια άλλους σε εκτοπισμό από το 2015. Οι επιθέσεις στις εκκλησίες είναι συχνές, με πολλές απαγωγές χριστιανών ιερέων. Οι πρόσφατες επιθέσεις συμπεριλαμβάνουν επίθεση σε προτεσταντική εκκλησία τον Φεβρουάριο του 2020 όπου σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, επίθεση σε προτεσταντική εκκλησία τον Δεκέμβριο του 2019 με 14 νεκρούς και επίθεση σε καθολική εκκλησία τον Μάιο του 2019 με τέσσερις νεκρούς.

Η επιθετική δράση των τζιχαντιστών στη Μπουρκίνα Φάσο καθώς και σε γειτονικές χώρες όπως το Μαλί και ο Νίγηρας, έχει οδηγήσει σε αναστάτωση και σε πολλαπλές αλλαγές κυβερνήσεων με στρατιωτικούς ανατροπείς. Σε μέσα Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μπουρκίνα Φάσο κάλεσε για την επίσπευση της “εθνικής κυριαρχίας”. Οι πολιτικές αλλαγές οδήγησαν στη σύσταση της Συμμαχίας Κρατών του Σαχέλ (ΣΚΣ), στην οποία και προσφέρθηκαν.

Οι τρεις χώρες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) πρόωρα, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ανεξαρτησία τους. Παρά τις διαμαρτυρίες για τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, η ECOWAS επιχειρεί να διατηρήσει τις σχέσεις με τις τρεις χώρες, δηλώνοντας ότι η αποχώρησή τους θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα