Η Ευρώπη και η Διεύρυνση της ΕΕ

Πριν ακριβώς είκοσι χρόνια, στις 1η Μαϊου, προστέθηκαν στην ΕΕ όχτω ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος και η Μάλτα, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην κοινότητα. Την ονομάζουν ακόμη “Big Bang”. Ήταν σημαντικό μήνυμα, όχι μόνο προς τη Ρωσία, αλλά και για την ΕΕ, που έδειξε πως είναι ικανή για σοβαρές αποφάσεις.

Η διεύρυνση αύξησε τις οικονομικές ευκαιρίες για τα νέα κράτη-μέλη και ενίσχυσε τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου. Η διαδικασία μπορεί να επεκταθεί, αλλά απαιτείται μεταρρύθμιση και απλοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για την ΕΕ.

“Μάλλον απίθανο ένα νέο Big Bang”

Οι υποψήφιοι για ένταξη είναι πολλοί. Έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και άλλες όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Η διαδικασία αναμένεται να γίνει σταδιακά, με την αρχή από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Η Σερβία και το Κόσοβο πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους πριν γίνουν μέλη της ΕΕ. Η διεύρυνση πρέπει να γίνει με φροντίδα και χωρίς καθυστερήσεις, για να μην επηρεαστούν οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες.

Η ένταξη της Ουκρανίας θα είναι σημαντική, αλλά απαιτεί προσπάθεια. Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα, τον προϋπολογισμό και τις συμβολές χωρών όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Πότε θα γίνει η νέα διεύρυνση; Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να ονειρευόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα