Τα επεισόδια ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ισραήλ εντείνονται λόγω της επίθεσης στη Ράφα

Μια αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα, αντιδρώντας σε έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ η οποία υποστηρίζει το αντίθετο.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ προς την ειδική εισήγηση, την οποία θεωρεί προκατειλημμένη κατά του Ισραήλ.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ επισημαίνει πιθανή γενοκτονική συμπεριφορά του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποιήθηκε από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τους κινδύνους μιας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, εκφράζοντας την αντίθεση των ΗΠΑ σε αυτήν.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί για μια επίθεση στη Ράφα, που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προστατέψουν τους αμάχους Παλαιστινίους.

Η συνάντηση τους στην Ουάσινγκτον έγινε μετά την ακύρωση της επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας του Ισραήλ, λόγω αντίδρασης στην αποχή των ΗΠΑ σε απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η ακύρωση έγινε λόγω απόρριψης της απόφασης από την πλευρά των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πίεση να μειώσουν τη στήριξή τους προς το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την πιθανή επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τους αμάχους και θα βλάπτε τη θέση του Ισραήλ στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί λόγω βομβαρδισμών στη Γάζα.

Μια επιχείρηση αυτού του τύπου θα καθιστούσε το Ισραήλ λιγότερο ασφαλές και θα βλάπτε την διεθνή του φήμη, ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πίεση να αναθεωρήσουν τη στήριξή τους προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα