Ισραήλ: Οι σημαντικές αποφάσεις στα χέρια μιας… ποικιλόμορφης ομάδας

Καθώς όλοι περιμέναμε να δούμε τι θα κάνει τελικά το Ισραήλ αντιμέτωπο με την επίθεση από το Ιράν, η απόφαση για την επιδεινομένη επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο ιρανικό έδαφος πήρε μόνο πέντε άτομα.

Αυτοί είναι τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου πολέμου» του Ισραήλ, μια ομάδα που έχει πολιτικούς ανταγωνιστές αλλά είναι υπεύθυνη για τις πολεμικές αποφάσεις της χώρας μετά τη σύρραξη με τη Χαμάς. Αυτή η ομάδα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει την τελική λέξη σε θέματα όπως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για ομήρους και το αν θα ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Επίσης, στο συμβούλιο συμμετέχει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην αρχηγός του στρατού, Μπένι Γκαντζ. Ο Γκαντζ έχει διαγωνιστεί με το Νετανιάχου σε πέντε προηγούμενες εκλογές και τώρα βρίσκεται μπροστά στον πρωθυπουργό στις δημοσκοπήσεις.

Ένας σημαντικός ρόλος διαδραματίζει επίσης ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ. Θεωρείται αντίπαλος του Νετανιάχου εντός του κόμματος. Πέρυσι υπήρξε κρίση μεταξύ τους όταν ο Γκάλαντ εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επαναδιαμορφώσει το δικαστικό σώμα, προκαλώντας διχασμό στον στρατό και ζημιώνοντας την ετοιμότητά του. Αρχικά ο Νετανιάχου απέλυσε τον Γκάλαντ αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει λόγω των μαζικών διαμαρτυριών.

Την ομάδα συμπληρώνουν δύο «παρατηρητές» χωρίς δικαίωμα ψήφου, όπως ο Ρον Ντρέμερ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον και ένας από τους στενότερους συμβούλους του Νετανιάχου, και ο Γκάντι Εισκενκοτ, άλλος πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού που ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα του Γκαντζ.

Η πεντάδα αυτή λοιπόν παίρνει την απόφαση για το επιδεινομένο χτύπημα στο Ιράν και η σοβαρότητα της κατάστασης έχει προκαλέσει έντονη κριτική ακόμα και για τη νομιμότητα του πολεμικού συμβουλίου. «Ένα θεσμικό όργανο χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο συζητά ένα τόσο σημαντικό πολεμικό ζήτημα κατά του Ιράν», δήλωσε ο Εραν Ετίζιον, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

«Ολοι μισούν ο ένας τον άλλον, θα το δεις», ανέφερε άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώσεις της κατάστασης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα