Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι ΥΠΕΞ Ισραήλ και Παλαιστίνης – Πιέσεις από ΕΕ να τερματιστεί ο πόλεμο

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα συναντηθούν σήμερα με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για τη συνολική συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται.

Οι υπουργοί Ισραήλ Katz και Παλαιστίνης Maliki προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα είναι αφιερωμένο κυρίως στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με πρόσθετη αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνάντηση αναμένεται να παρακολουθήσουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Προς τη συνεδρίαση αυτή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε 27 έγγραφα για συζήτηση, περιλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Το έγγραφο προτείνει την οργάνωση «προπαρασκευαστικής ειρηνευτικής σύνοδου» από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΟΗΕ ως συνδιοργανωτών.

Ακόμα και στην περίπτωση μη συμμετοχής των Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί με διαβουλεύσεις σε κάθε βήμα, με στόχο την κατάρτιση αναλυτικού ειρηνευτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης αποτελεί προτεραιότητα, που θα συνυπάρξει ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν εκφράζει ενδιαφέρον για τη λύση των δύο κρατών, όμως επιμένουν ότι αυτή αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για διαρκή ειρήνη.

Το έγγραφο υποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποφασιστούν οι «συνέπειες» εάν τα μέρη απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να διευκρινίζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις.

Η ΕΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ. Κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης του διμερούς εμπορίου ως μοχλού πίεσης στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο εάν οι 27 θα υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία θεωρούνται αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

δειτε ακομα

δειτε ακομα