Η Δύση προσπάθησε να αφαιρέσει την οικονομική δύναμη της Ρωσίας: Γιατί δεν είχε αποτέλεσμα;

Τα έσοδα από το πετρέλαιο κόπηκαν, τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών παγώθηκαν και η πρόσβαση σε όπλα ήταν περιορισμένη. Η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τις Βρυξέλλες και άλλους, μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο στόχος ήταν να εξαντληθούν τα χρηματοδοτικά της αποθέματα για τον πόλεμο. Παρά τις νέες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η ρωσική οικονομία έχει ανακάμψει. Τα εργοστάσιά της λειτουργούν, οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι υψηλές και οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε ένα νέο καθεστώς για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του πολέμου. Ο Πούτιν παραμένει στο τιμόνι της χώρας, παρά τις ελπίδες για αποστροφή της ρωσικής ελίτ έναντι του λόγω αυξανόμενης οικονομικής πίεσης.

Γιατί λοιπόν οι διεθνείς πιέσεις δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τη Ρωσία από την Ουκρανία; Αυτό οφείλεται συχνά σε δύο παράγοντες: την πολιτική θέληση και την τεχνική ικανότητα. Η επιβολή κυρώσεων απαιτεί νομικούς, οικονομικούς και ακόμη και στρατιωτικούς πόρους. Ωστόσο, διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και κανόνες, που μπορεί να κάνουν την επιβολή κυρώσεων περίπλοκη μεταξύ συμμάχων.

Η πολιτική περαιτέρω δυσχεραίνει την κατάσταση: Μια κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση να πιέσει μια άλλη χώρα να σταματήσει τις ρωσικές αγορές, αν χρειάζεται τη συνεργασία της χώρας αυτής για άλλα θέματα. Αυτή η πολιτική πολυπλοκότητα καθιστά δύσκολη την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ χωρών-συμμάχων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, τα μέσα όπως οι κυρώσεις δεν αποτελούν από μόνα τους λύση για τον πόλεμο. Πρέπει να διαχειριστούμε τις προσδοκίες μας για τα αποτελέσματα αυτών των εργαλείων στο μακροπρόθεσμο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα