Έρευνα: Πάνω από επτά στους 10 νέους στην Ελλάδα μένουν στο πατρικό τους – Τι συνέβαινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με έρευνα της Pew Research που διεξήχθη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, πάνω από επτά στους 10 νέους στην Ελλάδα ηλικίας έως 34 ετών εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό τους σπίτι.

Το ποσοστό της Ελλάδας είναι το δεύτερο υψηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διερεύνησε η εν λόγω έρευνα. Αυτό το φαινόμενο εντοπίζεται περισσότερο στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες.

Το ποσοστό της Ελλάδας φτάνει το 72,9%, ενώ η Κροατία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 76,5%. Το 80,1% των νέων αυτών ανθρώπων που μένουν με τους γονείς τους είναι άνδρες και το 65,2% είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι νότιες και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά ενηλίκων που ζουν με τους γονείς τους σε σχέση με τις βόρειες και δυτικές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται σε διαφορές πολιτιστικών προτύπων, όπως κοινωνικούς κανόνες και οικογενειακούς δεσμούς, καθώς και οικονομικούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της αγοράς ακινήτων, η ανεργία και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία (72,3%), η Σερβία (71,3%) και η Ιταλία (70,5%), επίσης φαίνεται να υπάρχει τάση νέοι να μένουν με τους γονείς τους. Αντίθετα, η Δανία παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό με μόλις 16%, ενώ ακολουθούν η Σουηδία με 17,3% και η Φινλανδία με 18,2%.

δειτε ακομα

δειτε ακομα