Το TikTok βρίσκεται στο στόχαστρο της Δύσης – Ο CEO της εταιρίας κατέθεσε στο Κογκρέσο.

Η βρετανική Βουλή αποφάσισε να αποκλείσει το TikTok από όλες τις κοινοβουλευτικές συσκευές και το ευρύτερο δίκτυο του κοινοβουλίου, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας της κυβερνοασφάλειας. Αυτό συνέβη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτεί η κινεζική εφαρμογή σε όλα τα κυβερνητικά κινητά τηλέφωνα. Στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησε η ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok, Σου Τσέου, στο Κογκρέσο. Οι Αμερικανοί βουλευτές κατηγορούν το TikTok ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την υγεία των χρηστών. Η εφαρμογή κινδυνεύει να απαγορευτεί εντελώς στις ΗΠΑ, καθώς πιστεύεται ότι παρέχει στις κινεζικές αρχές πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.

Η Πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου στο Κογκρέσο, Κάθι ΜακΜόρις, δήλωσε ότι η ByteDance υπάγεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και το TikTok θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την υγεία των χρηστών. Αντίθετα, ο Σου Τσέου απάντησε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέχει και δεν ελέγχει την ByteDance και δεσμεύτηκε απέναντι στην Επιτροπή και όλους τους χρήστες ότι δεν προωθεί και δεν αφαιρεί περιεχόμενο κατ’ απαίτηση της κινεζικής κυβέρνησης.δεν θα επιτραπεί σε καμία κυβέρνηση να χειραγωγήσει το TikTok.

Οι πολιτικές πιέσεις εναντίον της δημοφιλούς πλατφόρμας εντείνονται τους τελευταίους μήνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Λευκός Οίκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Βρετανίας, απαγόρευσαν στους υπαλλήλους τους να την χρησιμοποιούν. Την Τρίτη, το BBC συνέστησε στο προσωπικό του να διαγράψει την εφαρμογή από τα επαγγελματικά κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ πολλά νομοσχέδια είναι στη διαδικασία της σύνταξης προκειμένου να απαγορευτεί το TikTok, το οποίο χρησιμοποιείται από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς (και 1 δισεκατομμύριο συνολικά στον κόσμο) κάθε μήνα.

Ο Λευκός Οίκος αφήνει να εννοηθεί ότι εάν το TikTok παραμείνει στον έλεγχο της ByteDance θα απαγορευτεί.

Το TikTok ελπίζει ακόμη ότι θα καθησυχάσει τις αρχές. Η εταιρεία δαπάνησε ήδη περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια για να θέσει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Τέξας» με βάση το οποίο τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών θα φυλάσσονται στις ΗΠΑ, σε διακομιστές της τεξανικής εταιρείας Oracle.

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αρχίσαμε να διαγράφουμε όλα τα αμερικανικά δεδομένα που φυλάσσονται σε διακομιστές οι οποίοι δεν ανήκουν στην Oracle», υπενθύμισε ο Σου Τσέου.

Ο επικεφαλής του TikTok, που κατάγεται από τη Σιγκαπούρη και έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, αναμένεται ότι θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τις ευθύνες της εφαρμογής για την ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων.

Το TikTok και πολλές οργανώσεις θεωρούν ότι η πλήρης απαγόρευση της πλατφόρμας, όπως έγινε στην Ινδία το 2020, συνιστά λογοκρισία.

«Γιατί τόση υστερία γύρω από το TikTok»; Διερωτήθηκε την Τετάρτη ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζαμάλ Μπόουμαν. Η εφαρμογή ενέχει τον ίδιο κίνδυνο όσον αφορά την εμπιστευτικότητα των δεδομένων, τον εθισμό των χρηστών ή την παραπληροφόρηση με άλλες εφαρμογές ή πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube και το Twitter, σχολίασε, ζητώντας να γίνει μια «έντιμη συζήτηση για όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

«Δεν μ’ αρέσει που το λέω, αλλά το TikTok είναι η καλύτερη» πλατφόρμα, αντέδρασε η δημιουργός περιεχομένου @veronicaandthebabyboo. «Αν απαγορεύσετε το TikTok, καταστρέφετε μικρές επιχειρήσεις, φιμώνετε τις μειονότητες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, θα στερήσετε από ανθρώπους το κυριότερο στήριγμά τους», πρόσθεσε, σε ένα βίντεο όπου εικονίζεται η Βερόνικα, η μία από τις δύο γάτες της.

δειτε ακομα