Σταϊκούρας: Δημιουργία Μητρώου Γεφυρών και εξασφαλισμένοι οι πόροι για την ενίσχυση της στατικότητας του ΟΑΚΑ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία Μητρώου Γεφυρών στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι πόροι για την ενίσχυση της στατικότητας του ΟΑΚΑ είναι εξασφαλισμένοι μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Μητρώο Γεφυρών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο Μητρώο Γεφυρών και ανέφερε ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος των υποδομών της χώρας. Επίσης, ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του πλήθους και της κατάστασης των γεφυρών στη χώρα.

«Στην περίπτωση της Θεσσαλίας μετά τον Ιανό το υπουργείο Υποδομών έδωσε σε ιδιώτες 140 εκατ. για να κάνει παρεμβάσεις περίπου σε 550 σημεία στη Θεσσαλία. Εξ αυτών πέντε γέφυρες. Τρεις έχουν ολοκληρωθεί σήμερα και δύο είναι υπό ολοκλήρωση. Και οι πέντε γέφυρες, με τα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας που τέθηκαν μετά τον Ιανό, άντεξαν» συμπλήρωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Θεσσαλία υπέστη ζημιές ύψους 187 εκατ. ευρώ, και ότι οι πόροι για την αποκατάστασή του θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε όλο το δίκτυο, ενώ πρόσφατα είχε παραδοθεί», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, το σύστημα τηλεδιοίκησης που είχε πιστοποιηθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έχει καταστραφεί.

Όσον αφορά τα διόδια, ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τους παραχωρησιούχους να συνεκτιμήσουν την τρέχουσα κατάσταση και να μην αυξήσουν τα διόδια καθώς το κόστος δεν μπορεί να επωμιστεί αποκλειστικά από το δημόσιο και τους πολίτες. Σημείωσε, επίσης, ότι φέτος οι παραχωρησιούχοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα διόδια, αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας για το ΟΑΚΑ

«Δεν έχει κάποια εμπλοκή στο συγκεκριμένο θέμα του ΟΑΚΑ το υπουργείο», διευκρίνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε μελέτες που έχουν γίνει για την αξιολόγηση της στατικότητας του άνω διαζώματος του ΟΑΚΑ και τόνισε ότι οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι είναι στατικά ασφαλές.

δειτε ακομα