Ένταση στην Τουρκία για θέματα Κύπρου και Αιγαίου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα φτιάξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, που ενοχλησε τους γείτονες. Συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έθεσαν την ευρωτουρκική σχέση υπό αμφισβήτηση, συνδέοντας το με το Κυπριακό, θορύβησαν ακόμα περισσότερο τα νερά μας με την Τουρκία.

Πριν την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Τουρκία, το κλίμα είναι τεταμένο. Υπάρχουν δύο σημαντικές συναντήσεις προγραμματισμένες στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προγραμματίζονται στις 22 Απριλίου στην Αθήνα, ενώ στις 26 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει συνάντηση για την “θετική ατζέντα”.

Μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσκεψη στην Άγκυρα για συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο στις 13 Μαΐου.

Τα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο από την πλευρά μας αποτελούν περιβαλλοντικό θέμα που δεν πρέπει να γίνει πολιτική διένεξη με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στην αντίδραση της Τουρκίας ως “αδικαιολόγητη” και υποστήριξε ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Τουρκία αντέδρασε οργισμένα στη σύνδεση του Κυπριακού με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Κύπρου ευγνώμον για το θετικό μήνυμα προς την Τουρκία περιμένει να δει τι θα συμβεί με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό.

δειτε ακομα

δειτε ακομα