Προμήθειες στις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές: Χρεώσεις σε POS και IRIS

Με πάνω από 270.000 επαγγελματίες να χρησιμοποιούν το IRIS, το νέο σύστημα πληρωμών γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ιδίως από νέους κάτω των 35 ετών.

Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί σε όλη την αγορά το IRIS με ανταγωνιστικές προμήθειες συγκριτικά με το POS. Οι χρεώσεις κυμαίνονται από 0,3% έως 0,5% ανάλογα με την τράπεζα.

Οι επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές μέσω IRIS από φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε χρεώσεις. Δεν υπάρχουν προμήθειες για μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων.

Αναμένονται αποφάσεις για μείωση των χρεώσεων στο POS, κυρίως για συναλλαγές έως 10-12 ευρώ, προκειμένου να διατηρηθούν τα κέρδη των επαγγελματιών.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους. Επεκτείνονται και σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Επίσης, ελέγχοι έχουν ξεκινήσει σε επαγγελματίες των 35 κλάδων λιανικής. Οι υποχρεωμένοι να έχουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες πρέπει να συμμορφωθούν ή αλλιώς να αντιμετωπίσουν πρόστιμο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα