Πλεονεκτήματα επενδυτικής βαθμίδας: Τι αλλάζει

Πριν από λίγα χρόνια, οι μοναδικοί επενδυτές που ενδιαφερόντουσαν για τα ελληνικά ομόλογα και τα γενικότερα ελληνικά αποθέματα, ήταν αυτοί που ήταν έτοιμοι να ρισκάρουν σε αγορές υψηλού κινδύνου, ελπίζοντας σε μεγάλες αποδόσεις. Υπήρχαν επίσης οι επενδυτές που ορισμένοι χαρακτήριζαν “αρπακτικά” και άλλοι “κοράκια”. Η ανάκαμψη των τελευταίων ετών και η σειρά θετικών εξελίξεων έχουν φέρει την κατάσταση σήμερα, με τα ελληνικά τίτλοι να αποτελούν μια από τις πιο επικρατείς τάσεις στις διεθνείς αγορές, ειδική αναφορά σε εκείνους που αναζητούν επικερδείς αποδόσεις.

Ποια είναι η αιτία γι’ αυτήν την αλλαγή τοπίου; Εν δυνάμει αιτίες είναι η ανάρρωση της Ελλάδας από μια δεκαετή κρίση, η σημαντική πρόοδος στον τομέα της ανάπτυξης, η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών και η βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων που υπερέβησαν τις προβλέψεις, καθώς και η συνεχής μείωση του χρέους.

Ωστόσο, το κυριότερο είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που προσελκύει τους επενδυτές. Η συνολική εικόνα είναι ότι η αγορά έχει επαναφέρει την Ελλάδα στην κανονικότητα. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση ανόδου λόγω της προόδου της ελληνικής οικονομίας, η οποία προχωρά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι αναλύσεις πολλών επενδυτικών οίκων έχουν επαινέσει την ανάκαμψη της Ελλάδας και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν μετατραπεί από “σκουπίδια” σε “κορυφαία επιλογή” για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Μία πρώτη ένδειξη είναι η αναφορά της Fitch. Οι αναλυτές επενδύσεων που την πρώτη Δεκεμβρίου έδωσαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ακόμη υψηλότερες αποδόσεις από την Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια. Μια άλλη ένδειξη είναι η έκθεση της UBS, που εκτιμά τον ποσοστό ανάπτυξης της χώρας στο 3% για φέτος και τον επόμενο χρόνο, ενώ η Ευρωζώνη αναμένει ανάπτυξη από 0,1% έως 1%. Προς το παρόν, η Fitch προσθέτεται στους οίκους που προβλέπουν βελτιωμένες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή η εξέλιξη, εάν επιβεβαιωθεί, θα βελτιώσει περαιτέρω την αξιοπιστία των ελληνικών ακτοποιήσεων.

Δεν ήταν μόνο η επιτυχής έκδοση ομολόγων, αλλά ήταν και η δημοπρασία που έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να αποκτήσουν ομόλογα των οποίων οι τιμές αναμένοταν να αυξηθούν, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωνε τα επιτόκια. Μια ακόμη κινητήρια δύναμη ήταν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, όπως φάνηκε στο συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, όπου οι αναλυτές της JP Morgan επισήμαναν ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν μια από τις τάσεις για το 2024 και ενθάρρυναν τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά αποθέματα.

Χθες, η Goldman Sachs προέβη σε ανακοίνωση που υποστηρίζει τη βελτίωση του κλίματος επενδύσεων, θέτοντας την τιμή-στόχο για το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.550 μονάδες, προβλέποντας αύξηση άνω του 12% από το κλείσιμο της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου. Το αναισθητηριακό κλίμα για τα ελληνικά αποθέματα αντικατοπτρίζεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6% εντός του 2024 και ο τραπεζικός δείκτης να σημειώσει άνοδο άνω του 11% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα