Μείωση φόρων και προστίμων για 1 στους 3 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Ένας στους τρεις φορολογούμενους που αντιμετώπιζε φορολογικές διαφορές επιτέλους κατάφερε να διαγράψει ή να μειώσει τους επιβαλλόμενους εξτρα φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα μέσω της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι που δεν ικανοποίηθηκαν από τη ΔΕΔ, έχουν μια επιπλέον ευκαιρία να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία προσφεύγουν σχεδόν το ένα μισό από αυτούς που χάνουν τις υποθέσεις στη ΔΕΔ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 δείχνουν ότι το 31,3% των φορολογούμενων που προσέφυγαν στη ΔΕΔ πέτυχαν ολική ή μερική διαγραφή των επιβαλλόμενων φόρων και προστίμων από τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 5.286 ένδικες προσφυγές. Από αυτές, 4.444 εκδικάστηκαν και από αυτές 1.390, δηλαδή το 31,27%, κατέληξε στο να αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι δικαιούνταν την ολική ή μερική διαγραφή των επιβαλλόμενων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Από τις υπόλοιπες προσφυγές, οι 2.782 απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ, 21 τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων, ενώ 251 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, καθώς είχε παρέλθει το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους.

Από το 2013 που ιδρύθηκε η ΔΕΔ με σκοπό να αποσυμφορήσει τα διοικητικά δικαστήρια από τις χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, έχουν υποβληθεί συνολικά 86.495 ένδικες προσφυγές, εκ των οποίων ολοκληρώθηκε η εξέταση σε 82.336. Σε 19.997 περιπτώσεις, δηλαδή το 25,90%, η ΔΕΔ ακύρωσε εν μέρει ή εν όλω τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε εν μέρει ή εν όλω τους φορολογούμενους. Στις υπόλοιπες 62.339 περιπτώσεις, οι προσφυγόντες δεν είχαν επιτυχία μπροστά στη ΔΕΔ και 32.821 από αυτούς αποφάσισαν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Βάσει των ισχυουσών κανονιστικών διατάξεων, αν ο φορολογούμενος αμφισβητεί πράξεις που εκδίδονται ή συντελούνται από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά και αφορούν αυτόν από τη Φορολογική Αρχή, οφείλει πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη να υποβάλει ένδικη προσφυγή στη ΔΕΔ της ΑΑΔΕ, ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ένδικη προσφυγή υποβάλλεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την αμφισβητούμενη πράξη και δεν απαιτείται καμία παράβαση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα