Ιταλία: Συνεργασία με Σλοβακία και Κροατία για το μεταναστευτικό

Η Ιταλία, η Σλοβενία ​​και η Κροατία αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την παράνομη μετανάστευση μετά από συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Τεργέστη, μετά την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων τον Οκτώβριο.

Οι υπουργοί της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας — Matteo Piantedosi, Boštjan Poklukar και Davor Božinović — συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές συνοριακές περιπολίες, να δημιουργήσουν κοινά κέντρα υποδοχής αλλοδαπών και να πραγματοποιήσουν τακτικές τριμερείς υπουργικές συναντήσεις για να ανταλλάξουν βασικές πληροφορίες, ανέφερε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Στις 21 Οκτωβρίου, η Σλοβενία επανέφερε τους αστυνομικούς ελέγχους στα σύνορα με την Κροατία και την Ουγγαρία, αν και και οι τρεις χώρες είναι μέλη του χώρου Σένγκεν, της ζώνης χωρίς σύνορα της ΕΕ.

Η Ιταλία έκανε το ίδιο κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία. Ο κ. Piantedosi είπε ότι η επιτήρηση των συνόρων έχει αποκατασταθεί με βάση τις εκτιμήσεις για την τρομοκρατική απειλή.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέτρα που δεν έγιναν δεκτά καλά στην Κροατία, τη Σλοβενία ​​ή την Ιταλία, αλλά ήταν απαραίτητα με βάση τις αναλύσεις των ειδικών μας, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Božinović είπε ότι το θέμα της ασφάλειας «είναι πρωταρχικού ενδιαφέροντος για τους πολίτες μας. Υποχρέωσή μας είναι να το ενισχύσουμε μέσω κοινής συνεργασίας, που δεν έχει εναλλακτική. Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της».

Τόνισε ότι πολλοί μετανάστες κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου στην Κροατία και στη συνέχεια κατευθύνονται παράνομα στη Δυτική Ευρώπη.

Η Κροατία βρίσκεται στη «Βαλκανική οδό», μια διαδρομή που ακολουθούν πολλοί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία και στη συνέχεια διασχίζουν τα Βαλκάνια προς την Κροατία της ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν.

Η χώρα ανέφερε έναν «άνευ προηγουμένου» αριθμό μεταναστών που διέσχισαν το έδαφός της αυτό το καλοκαίρι από τη γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με την οποία μοιράζεται μακρά και τραχιά χερσαία σύνορα και επομένως είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

«Το πρόβλημα είναι η διαδρομή, όχι η Κροατία», τόνισε ο κ. Πιαντεδόσι.

δειτε ακομα

δειτε ακομα