Ανάλυση του BBC για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: “Δώρο” για τα 85α γενέθλια του Χαμενεΐ

Το BBC ανέλυσε τη σημερινή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν λέγοντας ότι τελικά το Ισραήλ έκανε την κίνηση αγνοώντας τις διεθνείς πιέσεις για να αποφύγει αντίποινα από το Ιράν.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post υπήρξε μια “έκρηξη σε εργοστάσιο” για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. 

Μέχρι στιγμής το Ιράν δεν έκανε αναφορά στο Ισραήλ για το συμβάν. Ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: “Δεν έχει επιβεβαιωθεί ξένη πηγή. Δεν δεχτήκαμε εξωτερική επίθεση, φαίνεται ότι υπήρχε διείσδυση αλλά όχι επίθεση”, αναφέροντας ότι drones που πέταξαν “εισβολείς από το Ιράν” καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν.

Η ανάλυση του BBC

Το BBC περιγράφει την επόμενη μέρα της φημολογούμενης επίθεσης λέγοντας ότι ήταν ένα… αιχμηρό δώρο γενεθλίων για τον ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που σήμερα κλείνει τα 85 του. Όπως λέει ο James Landale, δημοσιογράφος του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο λαός του Ισραήλ προετοιμάζεται για τις διακοπές του Πάσχα την επόμενη εβδομάδα και περιμένει να δει πώς θα αντιδράσει το Ιράν. Σήμερα το πρωί, οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν γεμάτοι αλλά ήρεμοι πριν την έναρξη του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το BBC, “αν πρόκειται για ένα περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο – όπως μια αεροπορική βάση ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων – τότε αυτό είναι μια λιγότερο επιθετική ισραηλινή απάντηση από ό,τι φοβόταν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι”.

Υπογραμμίζει ότι ένα χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα θεωρείτο πολύ πιο προκλητικό και επισημαίνει ότι αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το χτύπημα, αναλυτές έκαναν λόγο για ένα μήνυμα ότι μπορούν να επιτεθούν βαθιά στο ιρανικό έδαφος χωρίς συνέπειες.

Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα: “Το Ιράν επιδιώκει να εξαφανιστεί αλλά πιστεύω ότι έλαβε το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει όπου θέλει, ακόμα και εντός των ιρανικών άμυνών”.

Κάποιοι στην κυβέρνηση του Ισραήλ φάνηκαν λιγότερο εντυπωσιασμένοι, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir, που ανέβασε στο X (πρώην Twitter) τη λέξη “Κουτσός”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα