Η Τουρκία και η Αύξηση των Προκλήσεων

Το πρώτο του διακριτικό πτήσης πραγματοποίησε το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ, το οποίο κατασκευάστηκε στην Τουρκία και κατασκευάστηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, ισχυριζόμενο ότι ανήκει στην πέμπτη γενιά με τεχνολογία stealth, με τη βρετανική εταιρεία BAE Systems ως υπεργολάβο. Το ΚΑΑΝ πέταξε με αμερικανικούς κινητήρες GE F110.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, ορισμένα από τα μαχητικά ΚΑΑΝ θα παραμείνουν με κινητήρες F110, ενώ τα υπόλοιπα θα εξοπλιστούν με εγχώριους κινητήρες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, περίπου σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το ΚΑΑΝ θα είναι ισάξιο με τα F-35 και F-22, ή ίσως ακόμη καλύτερο.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από τον τουρκικό εξοπλισμό, εκφράζοντας ανησυχίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επικρίνοντας την τουρκική τακτική, αναφέρθηκε στην κινητοποίηση της Τουρκίας και τις εκδηλώσεις όπως η Navtex, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας.

Συνοψίζοντας, η Τουρκία αντιμετωπίζει αντιδράσεις και ανησυχίες λόγω του εξοπλισμού της και της στάσης της στην περιοχή, ενώ οι γειτονικές χώρες πρέπει να είναι επιφυλακτικές και να αντιμετωπίζουν με σύνεση τις εξελίξεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα