Γιατί είναι τόσο σημαντική η Κριμαία;

Στο πλαίσιο της επιθετικότητας του Ουκρανικού στρατού, πρόσφατα επιτεύχθηκαν επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις στην Κριμαία. Ο στόχος της επίθεσης ήταν ένα σύστημα αεράμυνας S-300 ή ακόμα πιο σύγχρονο S-400 κοντά στην πόλη Γιεβπατορίγια. Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση που δέχεται το σύστημα αυτό στην Κριμαία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πριν από αυτό, την προηγούμενη νύχτα, η Ουκρανία είχε χτυπήσει με επιτυχία τη Σεβαστούπολη, όπου βρίσκεται η κύρια βάση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Πολλοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι καταστράφηκαν ένα πολεμικό πλοίο και ένα υποβρύχιο, όπως αναφέρεται από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τον τελευταίο καιρό, ο ουκρανικός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στην Κριμαία. Η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, μετατράπηκε σε στρατιωτικό φρούριο με πολλές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. Πριν από τη ρωσική εισβολή, το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας εκτίμησε ότι υπήρχαν 32.000 ρωσικοί στρατιώτες κατεχόμενοι στην Κριμαία. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για την παρουσία πυρηνικών όπλων εκεί.

Η Ουκρανία επιτέθηκε στη χερσόνησο σε μεγάλη κλίμακα για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022. Ζημιές υπέστη ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και καταστράφηκαν μερικά μαχητικά αεροπλάνα. Οι γέφυρες που συνδέουν την Κριμαία με την ηπειρωτική χώρα επίσης έχουν υποστεί πολλαπλές επιθέσεις λόγω του στρατηγικού τους ρόλου στη φιλοξενία των ρωσικών στρατευμάτων.

Η σημασία της Κριμαίας

Εκτός από την συμβολική της σημασία, η Κριμαία είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που βρίσκεται εκεί, εκτοξεύει κατευθυνόμενους πυραύλους Kalibr εναντίον ουκρανικών πόλεων βαθιά στην ενδοχώρα. Επιπλέον, η Κριμαία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στο νότιο μέρος της Ουκρανίας. Τέλος, η Κριμαία είναι κρίσιμη για την παράκαμψη της Ρωσίας των ουκρανικών λιμένων μεταφοράς.

Μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία έχει καταλάβει μεγαλύτερο μέρος της Κριμαίας και έχει εξασφαλίσει μια χερσαία σύνδεση με τη ρωσική ενδοχώρα. Τώρα, ο Ουκρανικός στρατός προσπαθεί να διακόψει αυτήν τη σύνδεση, προσβάλλοντας τις γέφυρες που συνδέουν την Κριμαία με την ηπειρωτική Ουκρανία. Για τον σκοπό αυτό, ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν κυρίως δυτικά ακριβή όπλα, όπως βρετανικοί και γαλλικοί κατευθυνόμενοι πυραύλοι.

δειτε ακομα