Υπουργείο Πολιτισμού: Επιστροφή 30 Αρχαιοτήτων από τη Νέα Υόρκη

Σημαντικές αρχαιότητες, τριάντα στον αριθμό, επιστρέφονται στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη. Τις αρχαιότητες κατέσχεσε η Εισαγγελία του Μανχάταν και παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές στις 15 Δεκεμβρίου. Την παράδοση πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit Matthew Bogdanos Αντιεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Μανχάταν, σε ειδική τελετή παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γεωργίου Διδασκάλου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Οι επιστρεφόμενες αρχαιότητες καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της γλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας και της κεραμικής.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο τύπου “Σπεδού” και τρία αποσπασματικά σωζόμενα, όπως ένα πήλινο κύπελλο καμαραϊκού ρυθμού και ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου μινωϊκών χρόνων, πληθώρα άλλων αντικειμένων από διάφορες χρονολογικές περιόδους.

Η υποψήφια πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Εισαγγελία του Μανχάταν και την Homeland Security Investigation για τις ενέργειές τους ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, δηλώνοντας πως η επιστροφή των 30 αρχαιοτήτων από τη Νέα Υόρκη συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία που απέδωσε και στο παρελθόν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα