Το Περιοδικό «Economist» Εξυμνεί τον Μουσακά: Πώς Εξελίσσονται οι Κουζίνες

Ο μουσακάς είναι η απόδειξη πώς μπορούν να εξελιχθούν οι εθνικές κουζίνες, λέει το περιοδικό Economist σε ένα «αποθεωτικό» άρθρο για το γνωστό ελληνικό πιάτο. Το περιοδικό περιγράφει τον μουσακά ως «άτηματα κομμένα τετράγωνα με κιμά, πατάτες, μελιτζάνες και μπεσαμέλ».

Εξηγεί πως ο μουσακάς αντικατοπτρίζει την εξέλιξη των εθνικών κουζινών μέσα από διάφορες επιρροές και αναφέρει μάλιστα ότι παρά το γεγονός πως θεωρείται σήμερα το εθνικό φαγητό της Ελλάδας, η είσοδός του στη γαστρονομία ήρθε πολύ αργότερα μετά την ελληνική ανεξαρτησία.

Το περιοδικό υπογραμμίζει τη σημασία που είχε ο Νικόλαος Τσελεμεντέ για την εισαγωγή του μουσακά στην ελληνική γαστρονομία τη δεκαετία του 1920. Ο Τσελεμεντές επηρέασε τις κουζίνες απορρίπτοντας τις τουρκικές επιρροές και εμπνεύστηκε από τη γαλλική κουζίνα για την παρασκευή του μουσακά.

Οι σύγχρονοι σεφ σήμερα προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές γαστρονομικές παραδόσεις και έτσι ο μουσακάς διατηρείται ως ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά ελληνικά πιάτα, με ποικιλίες στη συνταγή ανάλογα με την τοποθεσία. Αυτό τονίζει το περιοδικό Economist, κλείνοντας πως ο μουσακάς πραγματικά αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα