Τι να φας μετά το Πάσχα: 4 τροφές που θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις

Έλα όμως, μετά το Πάσχα, έτσι, μαστιγώσαμε κάθε λαχανιά. Και όταν λέμε “θα ξεκινήσω δίαιτα από Δευτέρα,” πρέπει να ξέρουμε ότι υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να υπερ-ξεσηκώσει το σώμα μας καθώς προσπαθεί να χωνέψει όλο αυτό το φαΐ. “Ο μεταβολισμός της τροφής, ειδικά όταν είναι πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες, προκαλεί παραγωγή ελευθέρων ριζών στο σώμα, οι οποίες είναι σαν το γκάζι στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος,” λέει ο ερευνητής Ronald L. Prior, ειδικός σε διατροφή, από το USDA. Και βέβαια, όσο πιο πολύ φάμε, τόσες περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγουμε.

Παρ’ όλα αυτά, τα τρόφιμα με αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Μπορούμε επίσης να μειώσουμε τις συνέπειες των ελεύθερων ριζών αποφεύγοντας υπερκατανάλωση θερμίδων. Αναφέρουμε λοιπόν τις 4 τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου μετά την οργία φαγητού.

Φρούτα

Αν έχεις σκιστεί στο φαΐ, βάλε και λίγο φρούτο. Φρούτα με αντιοξειδωτικά όπως μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, κεράσια βοηθούν να μειωθούν οι ζημιές από τις ελεύθερες ρίζες μετά το γεύμα. Φτιάξε ένα πιάτο με φρούτα για επιδόρπιο ή απλά τρως φρούτα όλη μέρα. Μπορείς να φτιάξεις smoothie ή να βάλεις φρούτα σε σαλάτα ή να τα φας με yoghurt ως σνακ.

900x500 banner HK Red fruits
Ξύδι

Μια κουταλιά ξύδι στο γεύμα σου, ίσως σε σαλάτα, μπορεί να εξισορροπήσει την αύξηση του σακχάρου που προκαλείται από κατανάλωση υδατανθράκων.

Κρασί

Ίσως δεν σε συγκινεί, αλλά τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού βοηθούν πραγματικά. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη τροφών, μειώνοντας μία ένωση που συνδέεται με καρδιακά προβλήματα. Μαγειρέψε με κόκκινο κρασί ή απλά το απολάυσε στο δείπνο. Να θυμάσαι όμως, όλο μετράει!

Πρόσθεσε μπαχαρικά στα γεύματά σου

Τα μπαχαρικά στα γεύματα σου μπορεί να μειώσουν τις κακές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης φαγητού. Σε μια μελέτη του 2020, συμμετέχοντες που έφαγαν μια μίξη μπαχαρικών είχαν χαμηλότερη φλεγμονώδη αντίδραση μετά το γεύμα σε σύγκριση με τους άλλους που δεν έφαγαν μπαχαρικά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα