Σοκολάτα: Καλή για την υγεία ή για απλή απόλαυση; Και πόσο μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά

Η σοκολάτα είναι αγαπημένη από πολλούς και ευεργετική για την υγεία μας λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο κακάο. Αυτές οι ενώσεις δίνουν στο κακάο αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες σοκολάτας:

1. Μαύρη σοκολάτα: Πλούσια σε κακάο και με ελάχιστη ποσότητα γάλακτος.

2. Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει κακάο, ζάχαρη και γάλα, προσδίδοντας γλυκιά γεύση.

3. Λευκή σοκολάτα: Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα, χωρίς στερεά κακάο, με αποτέλεσμα τη λευκή της εμφάνιση και γλυκιά γεύση.

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται η πιο ωφέλιμη για την υγεία μας, καθώς περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Τα αντιοξειδωτικά της βοηθούν στη μάχη κατά των ελεύθερων ριζών στο σώμα και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα βελτιώνουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Αν και η μαύρη σοκολάτα είναι ωφέλιμη, πρέπει να την καταναλώνουμε με μέτρο εξαιτίας των θερμίδων της, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους αν τρώγεται υπερβολικά.

Πόσες θερμίδες περιέχουν 100 γραμμάρια:

Μαύρη σοκολάτα (70-85% κακάο)

– Θερμίδες: περίπου 500-600 kcal

– Λιπαρά: περίπου 30-40 γραμμάρια

Σοκολάτα γάλακτος:

– Θερμίδες: περίπου 530-570 kcal

– Λιπαρά: περίπου 30-35 γραμμάρια

Λευκή σοκολάτα:

– Θερμίδες: περίπου 540-580 kcal

– Λιπαρά: περίπου 30-35 γραμμάρια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλύτερα να επιλέγουμε σοκολάτα με 70% κακάο. Αν η ζάχαρη είναι το πρώτο συστατικό στην συσκευασία, αυτό σημαίνει ότι το κακάο αποτελεί λιγότερο από 50% της σοκολάτας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα