Νέα έρευνα για το προσδόκιμο ζωής – Τι άλλαξε τα τελευταία 30 χρόνια

Ένα νέο στοιχείο που λέει ότι το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια από το 1990 λόγω της μείωσης των αιτίων θανάτου, όπως διάρροια, λοιμώξεις κ.λπ., κυκλοφορεί στην επιστημονική κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, η αδυναμία να διαχειριστούμε καλά την πανδημία του Covid-19 έχει περιορίσει την πρόοδο σε πολλές περιοχές

Η περιοχή που περιλαμβάνει τη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Ασία και την Ωκεανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής ανέρχεται σε 8,3 έτη, κυρίως λόγω μείωσης θανάτων από αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο. Η διαχείριση της πανδημίας συνετέλεσε σε αυτήν την εξέλιξη.

Στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 10,7 έτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση θανάτων από εντερικές ασθένειες αύξησε το προσδόκιμο ζωής κατά 1,1 χρόνια μεταξύ 1990 και 2021. Οι μειώσεις των θανάτων από λοιμώξεις επίσης συνέβαλαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Οι ερευνητές εστιάζουν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ασθενειών και επισημαίνουν τις ευκαιρίες δράσης. Για παράδειγμα, οι θάνατοι από εντερικές ασθένειες συγκεντρώνονταν κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.

Ο Covid-19 άλλαξε την εικόνα, εκτοξεύοντας τα θύματα και γίνοντας η δεύτερη πιο θανατηφόρα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική και η υποσαχάρια Αφρική.

Η μελέτη επίσης αναδεικνύει τις αυξανόμενες απειλές από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα