Αλιγάτορες επιβιώνουν στο κρύο μετατρέποντας τους εαυτούς τους σε «παγάκια»

Πολλά ζώα δεν αντέχουν τον κρύο καιρό, αλλά οι αλιγάτορες στις ΗΠΑ έχουν μια αναπάντεχη τεχνική επιβίωσης σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στις πολιτείες της Βόρειας Καρολίνας και του Τέξας, οι αλιγάτορες επιβιώνουν στο κρύο, αιωρώντας το σώμα τους στο νερό της λίμνης και αφήνοντας να σχηματιστεί πάγος γύρω τους.

Μόνο το ρύγχος και τα μπροστινά τους δόντια φαίνονται πάνω από την επιφάνεια του πάγου, επιτρέποντας στους αλιγάτορες να αναπνέουν ενώ περιμένουν να ξεπαγώσει το νερό.

Αρκετοί αλιγάτορες εντοπίστηκαν «παγωμένοι» μέσα σε γιγάντια παγάκια στην λίμνη του Swamp Park, ένα τουριστικό αξιοθέατο και καταφύγιο αλιγατόρων κοντά στην παραλία Ocean Isle στη Βόρεια Καρολίνα.

Ένας άλλος αλιγάτορας εθεάθη να κάνει το ίδιο πράγμα σε μια παγωμένη λίμνη στο κέντρο διάσωσης Gator Country στο Beaumont του Τέξας.

Και οι δύο πολιτείες παρουσίασαν παγετώδεις θερμοκρασίες πρόσφατα, με βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Γιατί οι αλιγάτορες μετατρέπονται σε παγάκια; Οι αλιγάτορες και τα άλλα ερπετά μπορούν να μπουν σε μια κατάσταση, παρόμοια με την χειμερία νάρκη, για να επιβιώσουν όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από το μηδέν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή ενός ζώου επιβραδύνονται και η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται, βοηθώντας τα ζώα να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.

Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου, ο μεταβολισμός των αλιγατόρων επιβραδύνεται και το κουρασμένο σώμα τους αιωρείται στο παγωμένο νερό, με τα μάτια κλειστά.

Το νερό γύρω τους στερεοποιείται και κάνει τα σώματά τους να αιωρούνται, μέχρι η θερμοκρασία του νερού να αυξηθεί.

Αν και μοιάζει με τη χειμερία νάρκη, δεν πέφτουν σε βαθύ ύπνο. Πιστεύεται ότι η καρδιά ενός αλιγάτορα μπορεί να επιβραδυνθεί σε μόλις τρεις χτύπους ανά λεπτό.

δειτε ακομα

δειτε ακομα