Νέα εφαρμογή θα εκτιμά πόσο ασφαλή είναι τα σχολεία σε περίπτωση σεισμών

Ένα νέο app δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου RiskSchools με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από τώρα οι αρμόδιοι φορείς διαθέτουν ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταστροφών και απώλειας ανθρώπινων ζωών σε περίπτωση σεισμών.

Ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να εισάγει σε μια ειδική φόρμα στοιχεία όπως η θέση του κτιρίου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, η ηλικία και τα υλικά κατασκευής, τα εδαφικά χαρακτηριστικά της θέσης, η κατηγορία του εδάφους και πολλά άλλα. Στη συνέχεια, η βαθμολογία του κτιρίου προκύπτει μέσω του σχετικού λογισμικού και κατατάσσει το κτίριο ως επαρκές ή όχι, υποδεικνύοντας εάν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

Ταυτόχρονα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνονται αναλύσεις σε βάθος, χρησιμοποιώντας καμπύλες σεισμικής τρωτότητας, από τις οποίες προκύπτει ο βαθμός σεισμικής τρωτότητας του κτιρίου.

Η εφαρμογή και η πλατφόρμα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο “Σεισμική τρωτότητα & διακινδύνευση σχολικών κτιρίων”, η οποία διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.

Σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό Άννα Καρατζέτζου, η εφαρμογή που δημιουργήθηκε βασιζόταν στη μεθοδολογία του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού και λειτούργησε πιλοτικά από το 2022 ως το 2023 για την αξιολόγηση της σεισμικής τρωτότητας σε 360 σχολεία από τα 1800 που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία.

“Η τεχνογνωσία υπάρχει, τα εργαλεία υπάρχουν και θα είναι διαθέσιμα στους αρμόδιους φορείς σε δύο με τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση του σχετικού έργου”, δήλωσε η κ. Καρατζέτζου. Πρόσθεσε επίσης πως οι φορείς θα έχουν τα εργαλεία αυτά στη διάθεσή τους ώστε να τα διαχειριστούν.

“Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα το οποίο προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον προσεισμικό έλεγχο”, τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης. Πρότεινε “ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που μπορεί ακριβώς να κάνει τον έλεγχο των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων σε μεγάλη κλίμακα, να βαθμονομήσει και να ιεραρχήσει τον βαθμό τρωτότητας για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων στη συνέχεια”.

Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και διεθνώς, καθώς επίσης και για άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, δημόσια κτίρια κ.α.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

δειτε ακομα

δειτε ακομα