Η Meta (πρώην Facebook) αποκόβει την πρόσβαση σε δημοσιεύματα από καναδικά μέσα ενημέρωσης λόγω νέου νόμου

Η Meta (πρώην Facebook) και το Instagram ανακοίνωσαν ότι θα μπλοκάρουν την πρόσβαση σε δημοσιεύματα που προέρχονται από καναδικά μέσα ενημέρωσης στον Καναδά. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από ένα νέο νόμο που υποχρεώνει τις μεγάλες online πλατφόρμες να πληρώνουν για τη διάθεση του περιεχομένου τους. Η Meta είχε δώσει προειδοποίηση για αυτό το μέτρο.

Ο νόμος έχει αντιδράσεις και προκαλεί εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ο Καναδάς προσπαθεί να υποστηρίξει τον τοπικό τομέα της ενημέρωσης, ενώ οι εταιρείες αντιτίθενται στο να πληρώνουν για περιεχόμενο που φιλοξενείται στις πλατφόρμες τους. Ο νόμος αυτός αντιγράφει παρόμοιες προσπάθειες από άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Meta και η Google έχουν διεξάγει δοκιμές σε περιορισμένο αριθμό χρηστών στον Καναδά, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε ειδησεογραφικά άρθρα. Οι δύο εταιρείες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον νόμο και προσπαθούν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση.

Ο νόμος αυτός θεωρείται σημαντικός για τη δημοκρατία και την οικονομία του Καναδά. Τα τελευταία χρόνια, πολλά καναδικά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει, και οι νομοθέτες πιστεύουν ότι αυτός ο νόμος θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η κρίση στον τομέα.

Η Meta και η Google έχουν προτείνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, αλλά μέχρι στιγμής οι ανησυχίες τους δεν έχουν πάρει υπόψη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και οι διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίες για να βρεθεί μια λύση.

δειτε ακομα