Η σκλήρυνση κατά πλάκας: Το DNA αποκαλύπτει τον λόγο για τα υψηλά ποσοστά στην Ευρώπη

Η βόρεια Ευρώπη έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο αυτή εισήχθησαν στη βορειοδυτική Ευρώπη πριν από περίπου 5.000 χρόνια από βοσκούς προβάτων και βοοειδών που μετανάστευσαν από τα ανατολικά.

Μια διεθνής ομάδα 175 εμπειρογνωμόνων από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, της Κοπεγχάγης και της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ ανέλυσε τα οστά και τα δόντια σχεδόν 5.000 ανθρώπων που ζούσαν στη δυτική Ευρώπη και την Ασία κατά διάφορες εποχές. Το παλαιότερο γονιδίωμα προέρχεται από άτομο που έζησε πριν από περίπου 34.000 χρόνια.

Η ανάλυση του αρχαίου ανθρώπινου DNA και η σύγκρισή του με σύγχρονα δείγματα από 400.000 άτομα στη βρετανική ιατρική βάση Biobank, έδειξε την ιστορική εξάπλωση των γονιδίων και των ασθενειών κατά τον παρελθόν, ακολουθώντας τις μεταναστευτικές ροές. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε τέσσερις ερευνητικές εργασίες στο περιοδικό “Nature”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας προέρχεται από τη Στέπα του Πόντου, μια περιοχή που καλύπτει τμήματα της σημερινής Ουκρανίας, της Ρωσίας και του δυτικού Καζακστάν. Η μετανάστευση των Γιαμνάγια, κτηνοτρόφων που μετανάστευσαν από τη Στέπα στη βορειοδυτική Ευρώπη, εισήγαγε γονίδια κινδύνου στον πληθυσμό της βορειοδυτικής Ευρώπης, και αύξησε το ποσοστό εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 2 εντοπίστηκαν στους κυνηγούς-συλλέκτες. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικές αναλύσεις θα αποκαλύψουν περισσότερα για τους γενετικούς δείκτες άλλων νοσημάτων όπως ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ, η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

δειτε ακομα

δειτε ακομα