Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ επιβλήθηκε στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών μουσικής σε χρήστες iPhone και iPad μέσω του App Store της.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Apple επέβαλε περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών, εμποδίζοντάς τους να ενημερώνουν τους χρήστες iOS σχετικά με εναλλακτικές και πιο φθηνές συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής εκτός της εφαρμογής, πράγμα που είναι παράνομο βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι το τρίτο υψηλότερο στην ιστορία της.

Η Apple είναι ο μοναδικός πάροχος ενός App Store όπου οι προγραμματιστές διανέμουν εφαρμογές στους χρήστες iOS σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η Apple ελέγχει κάθε πτυχή του iOS και ορίζει τους όρους για την προσέγγιση των χρηστών iOS στον ΕΟΧ μέσω του App Store της.

Η έρευνα της Επιτροπής ανέδειξε την απαγόρευση της Apple στους προγραμματιστές εφαρμογών ροής μουσικής να ενημερώνουν πλήρως τους χρήστες iOS για εναλλακτικές και πιο φθηνές συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής εκτός της εφαρμογής και να παρέχουν οδηγίες σχετικά με την εγγραφή σε τέτοιες προσφορές.

Η Apple καταλήγεται ότι η διατάξεις της κατά του συστήματος διεύθυνσης αποτελούν άδικους όρους συναλλαγών, παραβιάζοντας τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Apple προκάλεσε υψηλότερες τιμές συνδρομής μουσικής για τους χρήστες iOS λόγω της υψηλής προμήθειας που επέβαλε στους προγραμματιστές, μεταφορτώνοντας το κόστος στους καταναλωτές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα