Μελέτη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρισκάρει να μην προλάβει τους κλιματικούς στόχους του 2030

Φαίνεται πως η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται πίσω στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να μην φτάσει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους του 2030 και η Γερμανία με την Ιταλία έχουν μεγάλη ευθύνη σε αυτό.

Οι δυο αυτές χώρες δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε στη μείωση των εκπομπών σε τομείς όπως οι μεταφορές και τα κτίρια. Αυτό μπορεί να τις οδηγήσει να ξοδέψουν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ σε πιστωτικά μόρια άνθρακα για να συμμορφωθούν με τους νόμους της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της T&E.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Η Γερμανία και η Ιταλία μπορεί να αγοράσουν το μεγαλύτερο μέρος των πιστωτικών μορίων που είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ, κάτι που θα επιφέρει έναν ανταγωνιστικό πόλεμο με άλλες χώρες που επίσης υστερούν στους κλιματικούς τους στόχους.

Η Sofie Defour, διευθύντρια της T&E για το κλίμα, δήλωσε: “Η Γερμανία και η Ιταλία απορροφούν όλα τα διαθέσιμα πιστωτικά μόρια άνθρακα από τους γείτονές τους, αφήνοντάς τους χωρίς. Υπάρχει και ο κίνδυνος να υπάρξουν νομικές ενέργειες”.

Οι Ελληνικές Επιδόσεις

Η νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα θέτει σαφείς υποχρεωτικούς στόχους μείωσης εκπομπών για κάθε μια από τις 27 χώρες. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Οι κλάδοι όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και η γεωργία υπεύθυνοι για τα δύο τρίτα των εκπομπών της ΕΕ.

Οι χώρες που δεν επιτυγχάνουν τους κλιματικούς στόχους μπορούν να αγοράζουν “Carbon Credits” από γειτονικές χώρες που έχουν υπερκαλύψει τους στόχους. Η Ισπανία αναμένεται να έχει τα περισσότερα πλεονάσματα, σύμφωνα με την T&E, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Πολωνία. Παράλληλα, τουλάχιστον κι άλλες 12 χώρες δεν είναι μακριά από το να μην προλάβουν τους κλιματικούς στόχους τους.

Οι Αντιδράσεις

Οι προσπάθειες χωρών όπως Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία να μειώσουν τις εκπομπές από γεωργία και μεταφορές έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες από αγρότες και πολίτες που ανησυχούν για την αύξηση των τιμών των ΕΕ προϊόντων. Αυτές οι αντιδράσεις βοήθησαν την ακροδεξιά να κερδίσει έδρες στις πρόσφατες ευρωεκλογές, σύμφωνα με το businessinsider.

Η Defour επεσήμανε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν περιορισμένες επιλογές. Μπορούν είτε να πληρώσουν τους γείτονές τους για τα “Carbon Credits” ή να υιοθετήσουν αποφασιστικότερες πολιτικές για το κλίμα, όπως για παράδειγμα τη μόνωση των κτιρίων για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα