Τα βασικά σημεία της επίσημης ψήφου με επιστολή

Το σχέδιο νόμου που θέτει την επίσημη ψήφο στις ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το νομοσχέδιο αποτελείται από 37 άρθρα και διαιρείται στους τρεις βασικούς τομείς. Αναμένεται ότι θα υποβληθεί στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Η κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί για την ευρωπαϊκή συμμόρφωση, επιδιώκει την εγκριμία του νομοσχεδίου με τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση στις πρώτες μέρες του 2024.

Τα βασικά σημεία της επίσημης ψήφου της 9ης Ιουνίου είναι τα εξής:

1. Η επίσημη ψήφος είναι υποχρεωτική για τους ψηφοφόρους εκτός της χώρας και προαιρετική για όσους βρίσκονται εντός

2. Οι ψηφοφόροι πρέπει να εγγραφούν σε ειδικό κατάλογο μέσω διαδικτύου ή σε δημόσια γραφεία και πρεσβείες στο εξωτερικό.

3. Οι κυρώσεις για απάτη κατά της επίσημης ψήφου είναι αυστηρές.

4. Η εγγραφή πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 28 Απριλίου

5. Τα εκλογικά υλικά αποστέλλονται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν τις εκλογές και μπορούν να παραληφθούν μόνο από τον εκλογέα ή από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

6. Η προθεσμία για την παραλαβή των φακέλων λήγει στις 5 μ.μ., το Σάββατο, 8 Ιουνίου

7. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τη ψήφο των ψηφοφόρων

8. Τα εκλογικά τμήματα για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία παρακολουθούνται και φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ.

9. Απαιτείται εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

10. Προβλέπεται ότι ψηφοφόροι που δεν επιστρέψουν το εκλογικό υλικό μπορούν να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα μετά τις 10:00 π.μ.

Επικεντρώνεται η προσπάθεια στην αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα των Ϩηφοφόρων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα