Σπίρτζης: Η θεωρία του «όλοι φταίνε» δεν ισχύει – Δεν νιώθω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγώ είμαστε υπεύθυνοι.

«Το «όλοι φταίνε» δεν ισχύει. Εγώ πιστεύω πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγώ δεν έχουμε κάποια ευθύνη», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι το σύστημα στον ΟΣΕ κατέρρευσε μέσα σε 4 χρόνια».

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν φτιάχτηκε ποτέ μετά την πυρκαγιά του 2019 και χαρακτήρισε ως ψέματα ότι δεν παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 68% του συστήματος.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε, επίσης, ότι «όταν έχεις καταγγελίες περί ασφάλειας, σταματάς» και θύμισε ότι σηκώσει «απαγορευτικό» όταν έμαθε ότι ενδεχομένως δεν είχε γίνει μελέτη ασφάλειας για το Τράμ. «Όταν έμαθα ότι ενδεχομένως να μην είχε γίνει μελέτη για το Τραμ, σταμάτησα το Τραμ», τόνισε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε ότι «Το GsmR ήταν έτοιμο» και ρώτησε «γιατί δεν λειτούργησε».

Αρχικά ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε στο γιατί επέλεξε ο ίδιος να μην μιλήσει όλες τις προηγούμενες μέρες, τονίζοντας πως σεβάστηκε τον πόνο τον ανθρώπων.

«Όλες αυτές τις μέρες υπάρχει στοχευμένα το «που είναι ο Σπίρτζης». Υπήρξε δημοσιογράφος που με πήρε τηλέφωνο και δεν μίλησα; Όταν βλέπεις να σπαράζουν οι γονείς, δεν μπορείς να βγαίνεις με τον κ. Γεωργιάδη για να κάνουμε καβγά. Σεβάστηκα τον πόνο των ανθρώπων. Μέχρι χθες έκαναν κηδείες», είπε αρχικά ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του μεγάλου δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Αν έχουμε μερίδιο ευθύνης, δεν αρνηθήκαμε ποτέ να την πάρουμε. Το «όλοι φταίνε» δεν ισχύει. Δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγώ έχουμε ευθύνη. Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα γινόταν αν ίσχυε ό,τι ισχύει μέχρι το ‘20 στον ΟΣΕ. Μέχρι το 2018 είχαμε μονή γραμμή και δεν είχαμε ποτέ μετωπική. Είναι δυνατόν να γίνεται μετωπική; Κατέρρευσε το σύστημα μέσα σε 4 χρόνια», δήλωσε στη συνέχεια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Όταν έχεις καταγγελίες περί ασφάλειας, σταματάς. Όπως σταμάτησα εγώ το Τραμ. Όταν έμαθα ότι ενδεχομένως να μην είχε γίνει μελέτη για το Τραμ, σταμάτησα το Τραμ».

Για το σύστημα τηλεδιοίκησης είπε: Υπήρχε τηλεδιοίκηση, υπήρχε και δευτεροβάθμαια στην Καρόλου, το οποίο σταμάτησε το 2020, όταν διαχωρίστηκε ο ΟΣΕ με την Hellenic Train. Ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να δούμε που είναι το κάθε τρένο. Όταν λειτουργούσαν ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξέραμε που ήταν το κάθε τρένο, σε συνεργασία με τη Vodafone. Τώρα δεν ισχύει αυτό.

Υπήρχε το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης. Στη Λάρισα υπήρχε σύστημα, αλλά ήταν το παλιό. Μετά την πυρκαγιά, το 2019, δεν το έφτιαξαν ποτέ. Αποσαθρώθηκε.

Το GsmR ήταν έτοιμο. Είναι η κινητή τηλεφωνία των τρένων. Τελείωσε το 2018. Έγιναν εκπαιδεύσεις, δεν λειτούργησε ποτέ. Έπρεπε να γίνει η πιστοποίηση, η οποία δεν έγινε. Γιατί δεν λειτούργησε;»

Σε ό,τι αφορά στις ευθύνες, υπογράμμισε: «Οι ευθύνες είναι προσωποποιημένες, θα το βρει η Δικαιοσύνης. Να ερευνηθούν όλες οι συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις προσλήψεις, σημείωσε: «Μέσα στο μνημόνιο που απαγορευόταν να γίνουν προσλήψεις, φέραμε το προσωπικό που είχε φύγει το 2010. Μετατάχθηκαν 100 άτομα. Ο Οργανισμός είχε 1.200 άτομα. Μόνιμους, όχι συμβασιούχος. Στη Λάρισα ήταν 25 σταθμάρχες, τώρα είναι 10. Τη νύχτα είχαμε μόνιμα 2».

Για την περιβόητη σύμβαση 717, δήλωσε: «Η σύμβαση του 2014 ήταν προαπαιτούμενο. Δεν μπορεί να μπει το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης σε μονή γραμμή. Έπρεπε πρώτα να μπει η δεύτερη γραμμή. Ή δεν θα γινόταν καθόλου άρα θα τελείωνε και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή θα προσπαθούσαμε να κάνουμε ολοκληρωμένο σύστημα. Κάναμε συμπληρωματική σύμβαση σε μια άθλια σύμβαση. Όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε με το παλιό σύστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε ασφάλεια. Παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2018 68% με πρωτόκολλο παραλαβής. Αυτό που εγκαινίαζε ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδοθεί κατά 95%. Από το Πλατύ μέχρι πάνω.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι δεν είχε γίνει τίποτα. Όλα έγιναν. Μόνο αυτό που δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση. Τον Δεκέμβριο του 2019 τους είπαν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα και τελικά η σύμβαση υπογράφθηκε το 2021».

Κλείνοντας ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε: «Δεν αισθάνομαι ευθύνη. Παραλείψεις προφανώς έγιναν. Κοιμόμουν ήσυχος.

δειτε ακομα