Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ρύθμιση ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από το ΥΠΕΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει ισχυρισμούς για την ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά αυτοί απορρίπτονται από πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει στο ερώτημα εάν θέλει να ψηφίζουν μόνο 18.000 άνθρωποι ή θέλει να δοθεί η δυνατότητα ψήφου σε έναν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, σύμφωνα με δηλώσεις από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Όσον αφορά το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που συζητήθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνεται ότι ο παρόντος διάλογος αφορά μόνο ένα μέρος της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων.

Οι πηγές επισημαίνουν ότι δεν γίνεται συζήτηση για το σύνολο του εκλογικού συστήματος, καθώς το ισχύον σύστημα εξασφαλίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους Έλληνες της Διασποράς.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τον “χρόνο και χώρο διαλόγου”, που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει υποβληθεί σε εκτενείς διαβουλεύσεις και κοινοβουλευτική διαδικασία τόσο το 2019 όσο και το 2021. Αυτό αποτελεί την τρίτη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Τέλος, οι πηγές της Βασιλίσσης Σοφίας διευκρινίζουν ότι η συζήτηση για τους εκλέγοντες του εσωτερικού δεν μπορεί να συγχέεται με τη σημερινή συζήτηση που αφορά αποκλειστικά την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα