Οι επωφελείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας

Η απόσταση σε ευθεία γραμμή ανάμεσα στην Αθήνα και το Νέο Δελχί είναι 9.634 χιλιόμετρα. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, οι ηγέσεις των δύο χωρών εργάζονται για να μειώσουν αυτήν την απόσταση και να γεφυρώσουν το χάσμα που υπήρχε εδώ και δεκαετίες. Σαράντα χρόνια μετά την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μόντι, επισκέφθηκε τον περασμένο Αύγουστο την Αθήνα.

Δεκαέξι χρόνια αφότου ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ινδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Νέο Δελχί και τη Βομβάη. Ο στόχος είναι η προβολή της Ελλάδας στα μάτια της πιο πληθυσμιακής χώρας του πλανήτη ως στρατηγικής, γεωπολιτικής και εμπορικής πύλης προς την Ευρώπη. Ο πρώτος τομέας επένδυσης της ελληνικής αποστολής είναι η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων, παράλληλα με τον ρόλο της Ελλάδας στο σχέδιο “IMEC”.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέφερε τις προθέσεις της χώρας μας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Αναφέρθηκε στη θετική δυναμική των διμερών σχέσεων, την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και τις κοινές αρχές και αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες. Επίσης, συζητήθηκε η συμφωνία για θέματα μετανάστευσης και κινητικότητας, η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις.

Οι προοπτικές των σχέσεων αυτών ενισχύονται μέσω του “IMEC project”, που θέτει τη χώρα μας στον χάρτη ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την αναδεικνύει σε ζωτικό σημείο του Διαδρόμου Μέσης Ανατολής-Ινδίας-Ευρώπης (IMEC), το οποίο παρουσιάστηκε κατά την Προεδρία της G20 από την Ινδία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το “IMEC project” περιλαμβάνει ένα δίκτυο μεταφορών με πλοία και σιδηροδρομικές μεταφορές, που επεκτείνει το υφιστάμενο οδικό και θαλάσσιο δίκτυο. Επίσης, περιλαμβάνει σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ μέσω της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, καθώς και αγωγούς για την εξαγωγή καθαρού υδρογόνου.

Στον οικονομικό τομέα, ο στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου έως το 2030 και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, αλλά μετά βίας ισοδυναμούν με ένα ευρώ ανά Ινδό.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας αναμένεται να είναι 6,3% το 2024. Επίσης, οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια, η ναυτιλία και οι logistics βρίσκονται στην ατζέντα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία στους τομείς της παραγωγής τροφίμων και των υποδομών, καθώς και στις ινδικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα συμμετέχει στο ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα