Εβδομάδα αγώνα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης ετοιμάζονται για μια εβδομάδα σκληρής αντιπαράθεσης, με στόχο να αποτρέψουν την έγκριση του νομοσχεδίου που προτείνει τα “μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”. Κατά των προτάσεων της κυβέρνησης, οι κριτικοί θεωρούν ότι υπάρχει μια προσπάθεια να γίνει έμμεση ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παραβιάζοντας το σύνταγμα.

Ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, δίνοντας έμφαση στη σημασία των δημόσιων πανεπιστημίων. Αντίθετα, οι αντιπάλοι αναφέρουν την ανάγκη προστασίας της εκπαίδευσης από εμπορευματοποίηση και την προσφορά πλήρων ακαδημαϊκών δικαιωμάτων.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου, με την ψήφιση να αναμένεται την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, με κάποιους να το χαρακτηρίζουν ως επιθετικό προς τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών και φοιτητών. Ορισμένοι κοιτάζουν στο μέλλον, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις για την εκπαίδευση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα