Επεισόδια στα πανεπιστήμια: Ένα επαναληπτικό πρόβλημα;

Η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στα πανεπιστημιακά κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντιμετωπίστηκε θετικά. Και οι δηλώσεις των αρχών ότι θα υπάρξουν παρόμοιες επεμβάσεις κατά περίπτωση ανάγκης είναι ενθαρρυντικές.

Ωστόσο, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, είχαμε παρόμοια επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., με το αποτέλεσμα να ανακαλυφθούν και να κατασχεθούν εξοπλισμός για ταραχές. Ωστόσο, η κατάσταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σταδιακά επανήλθε στην προηγούμενη σύγχυση, με τα ίδια αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ενώ είναι γνωστό ότι οι άγριες συναθροίσεις συχνά καταλήγουν σε πράξεις βανδαλισμού, ενισχύοντας οικονομικά ορισμένους “επαγγελματίες” της βίας. Παρόλες αυτές τις προειδοποιήσεις, εξακολουθεί να υπάρχει η νοοτροπία “γιατί να ασχολούμαστε τώρα;”. Ας την υποστηρίξουν αυτό τον νόημα και αυτοί που βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να καίγονται μετά από αυτές τις επιθετικές συναθροίσεις.

Όπως φαίνεται, αυτό το πρόβλημα, που διαρκεί εδώ και περίπου 40 χρόνια, δεν θα λυθεί με μεμονωμένες επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες για διάλογο με τους “επαναστάτες” φαίνεται ότι είναι αδιέξοδες και πλέον γραφικές. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όταν υπάρχει η απειλή των βομβιδών μολότοφ.

Έτσι λοιπόν, η μόνη λύση που μένει είναι η διαρκής παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, χωρίς φυσικά τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας. Ποια μορφή θα έχει αυτή η εποπτεία είναι ακόμα υπό συζήτηση. Άλλες προτάσεις θα οδηγήσουν στον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εχθές ότι “δεν θα ανεχθούμε τη βία και την καταστροφή σε πανεπιστημιακούς χώρους”. Ωστόσο, παραβλέπει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στο δεύτερο τετράμηνο της θητείας της, για τον λόγο αυτό η χρήση του μέλλοντος φαίνεται λίγο πειστική. Τα σημαντικά αυτά ζητήματα θα περίμεναν να έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά κατά την πρώτη θητεία. Αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είδαμε τέσσερις υπουργούς. Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι αρμόδιοι στην Αστυνομία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα