Εμβάθυνση της Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας: Μήνυμα από τους Μητσοτάκη και Μόντι

Στις πρώιμες ώρες της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αντίστοιχος του Ινδικού κράτους, Ναρέντα Μόντι, εξέφρασαν την προθυμία τους για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό έγινε μετά τη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί, όπου είχαν συζητήσεις με στόχο τη διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες έως το 2030.

Και οι δυο πλευρές εστίασαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της κυβερνοασφάλειας και στη συνέχιση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό πρόβλημα, με στόχο την αντιμετώπιση του πολυπαθούς προβλήματος του trafficking.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ενδιαφέρεται να εξερευνήσει την ινδική προηγμένη τεχνολογία στον τομέα της πληροφορικής και αναφέρθηκε στις επενδύσεις ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα. Ο Ναρέντα Μόντι ανέφερε πως η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ινδία, μετά από 16 χρόνια, προσφέρει μια εκπληκτική ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), επισημαίνοντας τη θέση της Ελλάδας ως φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή προς την επίτευξη αυτής της συνεργασίας.

Επίσης, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω της συλλογικής δράσης και συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας την Ινδία ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού και την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που φέρνει τις δυο χώρες πιο κοντά.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης στρατηγικής συνεργασίας υπογραμμίζοντας την εμβάθυνση των σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης, και εκφράζοντας την επιθυμία να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο των δύο χωρών ακόμα και πριν από το 2030. Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα μεταξύ των δυο χωρών.

Τέλος, και οι δυο πλευρές τόνισαν τις νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης, δείχνοντας ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε πορεία στενότερης συνεργασίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα