Ο κ. Στουρνάρας καλεί τις κυβερνήσεις να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη μείωση του πληθωρισμού, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει το μέρος της εργασίας της αυξάνοντας τα επιτόκια.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στο Bloomberg ότι «η νομισματική πολιτική έχει κάνει το χρέος της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού». Πρόσθεσε επίσης ότι «τώρα αναλογεί στη δημοσιονομική πολιτική να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση (των τιμών)».

Ο ίδιος κλήθηκε να κάνει ανάλογο αίτημα και ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, ο οποίος ζήτησε ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής». Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επανέλαβε επίσης την άποψη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αρχίσουν να αρθρώνουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας επίσης αναφέρθηκε σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών, το οποίο θα είχε και άλλα οφέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «μια πιο περιοριστική δημοσιονομική προσέγγιση θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο συμπλήρωμα στην πολιτική της ΕΚΤ, και θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και τη χαλάρωση της εξάρτησης από τις τράπεζες». Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν συνέργειες που πρέπει να αξιοποιηθούν».

Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε επίσης στο Bloomberg ότι αρχικά προτίμησε να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια, παρά την αύξησή τους αυτή την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για την 10η συνεχή συνεδρίαση, κατά 25 βασικές μονάδες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις κάποιων μελών της διοικούσας συμβουλευτικής επιτροπής της ΕΚΤ.

«Θα προτιμούσα να κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά την προηγούμενη εβδομάδα», είπε. «Ωστόσο, υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και κατά των δύο επιλογών – της αύξησης και της διατήρησης των επιτοκίων σταθερά – οπότε είμαι ικανοποιημένος με την απόφαση που πήραμε».

δειτε ακομα